Suomessa ei lahjota

Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa, Bangladesh puolestaan eniten korruptoitunut. Tämä käy ilmi Transparency International (TI) -kansalaisjärjestön tänään julkistamasta kansainvälisestä korruptiotutkimuksesta.

Korruptiotutkimus kattaa kaikkiaan 91 maata. Sama järjestö julisti Suomen vähiten korruptoituneeksi maaksi myös viime vuonna. TI puhuu maailmanlaajuisesta korruption aiheuttamasta kriisistä.
-Julkisissa viroissa olevien vallan väärinkäytölle ei ole näkyvissä loppua, ja korruptiotasot sekä kehittyneissä maissa että kehitysmaissa ovat yhtä korkealla kuin ennenkin, arvioi järjestö julkilausumassaan.

Järjestön tutkimuksessa kartoitetaan eri maiden viranomaisten ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, missä määrin lahjonta rehottaa kussakin maassa. Tutkimuksen mukaan köyhät maat ja siirtymävaiheessa olevat maat, erityisesti entisen Neuvostoliiton alueelta, ovat korruptoituneimpien joukossa. Niihin kuuluvat myös Afrikan maat, joilla on lisätaakkanaan taistelu aidsia vastaan. TI-järjestön puheenjohtajan Petger Eigenin mukaan monissa aidsista pahiten kärsivissä Afrikan maissa ongelmana on vielä rehottava korruptio.
-Oleellista on, etteivät korruptoituneet hallitukset varasta omalta kansaltaan. Tämä on äärimmäisen tärkeää, jos ihmishenkiä halutaan säästää, Eigen sanoo.

Mittauksessa rikkaat maat kuten Suomi, Tanska, Uusi-Seelanti, Islanti, Singapore saivat yli yhdeksän pistettä "puhdasta" merkitsevästä kymmenestä pisteestä. Suomen luku oli 9,9, esimerkiksi Britannian 8,3 (13. sija) ja Yhdysvaltojen 7,6 (jaettu 16. sija Israelin kanssa). Japani oli 21. sijalla 7,1 pisteellä. Selvityksessä mukana olleista maista 55 jäi alle viiden pisteen, monet niistä maailman köyhimpiä maita. Kaksi tai vähemmän pisteitä saivat Azerbaidzhan, Bolivia, Kamerun, Kenia, Indonesia, Uganda, Nigeria sekä Bangladesh, joka oli listan pohjimmaisena 0,4 pisteellä. Venäjä oli yhdessä Ecuadorin ja Pakistanin kanssa 79. sijalla 2,3 pisteellä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat