Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat peloissaan ja vaativat Venäjän yhä perusteellisempaa eristämistä: "Venäjän takia ei enää ole turvallista paikkaa"

Ukrainan tilanteesta kootusti: Lvivissä kuolettavia ohjusiskuja – katso tunteikkaat haastattelut Senaatintorilta 15:38
Katso tästä Tampereen yliopiston tutkijan ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n toiminnassa mukana olevan Arseniy Svynarenkon haastattelu.

Tänään Helsingin Senaatintorilla järjestettiin mielenilmaus, joka kantoi nimeä Vapaa Ukraina – vapaa maailma. Järjestäjä, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa, pitää tärkeänä, että suomalaiset näyttävät tukensa ukrainalaisille. Paljon ollaan tehty, mutta paljon voidaan vielä tehdä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Yksi mielenilmauksen pääteema oli, että Suomi voisi tehdä enemmän auttaakseen Ukrainaa.

Tampereen yliopiston tutkijan ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n toiminnassa mukana olevan Arseniy Svynarenkon mukaan on hienoa, että ihmiset lähtivät sankoin joukoin osoittamaan tukeaan Ukrainalle.

– Kaikki näkevät, että me osoitamme solidaarisuutta Suomessa ja kyllä Ukraina tarvitsee lisää apua.

Suomeen on Venäjän hyökkäyssodan alettua saapunut paljon ukrainalasia. Tilanne on kaoottinen ja huoli omaisista on läsnä joka hetki. Myös se mietityttää, onko omaisuudesta jäljellä mitään sodan loputtua.

– Monella on kova kiire järjestää elämää uudessa maassa. Suuri huoli omista läheisistä, jotka ovat jääneet Ukrainaan. Omaisuudesta, ystävistä ja niin edelleen. On todella paljon huolta ja ukrainalaiset tarvitsevat nyt rauhaa ja tukea suomalaisilta, Svynarenko selittää.

"Venäjä pommittaa koko Ukrainaa"

Ukrainalaisia on jäänyt paljon myös kotimaahansa ja varsinkin siviilien tilannetta on kuvailtu katastrofaaliseksi.

Esimerkiksi satamakaupunki Mariupolin tilanne on ollut todella huono jo pitkään. Kaikkia siviilejä ei ole saatu evakuoitua ja on ennustettu, että Venäjä voi saada Mariupolin haltuunsa.

Svynarenko kuitenkin muistuttaa, että tilanne on paha koko Ukrainassa.

– Venäjä pommittaa koko Ukrainaa, ei pelkästään rajan läheisyydessä. Kaikkia paikkoja pommitetaan. Tämä on todella pelottavaa. Ei enää ole turvallista paikkaa Venäjän takia.

Suomen pitäisi lisätä yhdistyksen mukaan ehdottomasti tukeaan Ukrainan puolustusvoimille.

– Lisää aseita ja vahvempia aseita, ilmatilan sulkeminen ja pitää lopettaa öljyn ja kaasun ostaminen Venäjältä. Myös lisäpakotteita laitettava Venäjälle.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat