Mainos

Suomessa asuva venäläinen järkyttyi käytyään kotikonnuillaan: ”Uskomatonta propagandaa”

MTV Uutisille kokemuksestaan kertonut nuori venäläisnainen kävi muutama viikko sitten kotikonnuillaan Venäjän Karjalassa. Kuumimpana puheenaiheena olevan Ukrainan kriisin käsittely tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

– Olin järkyttynyt nähtyäni, miten Ukrainan tilannetta käsiteltiin uutisissa. Ja valtaosa väestöstä uskoo, mitä siellä sanotaan. Venäjä on iso maa, mutta ihmisten näkemykset ovat todella kapeakatseisia.

Yhdeksän vuotta Suomessa asunut nainen kertoo seuraavansa venäläis- ja suomalaismedian lisäksi muun muassa amerikkalaisia CNN- ja NBS-kanavia.

Hän kertoo luottavansa eniten suomalaisviestimiin, koska mustamaalaus on Venäjällä ja Atlantin toisella puolella turhan ilmeistä. Medioissa esitetään kovia väitteitä ilman varsinaisia todisteita.

– Näin Venäjällä tv-uutisista pätkän, jossa näkyi puisto Ukrainassa. Iso osa kuvasta oli himmennetty, joten siitä ei pystynyt näkemään paljon mitään. Toimittaja selitti, ettei kuvaa näytetä kokonaan, jotta lapsikatsojat eivät järkyttyisi. Sitten uutisoitiin, miten Ukrainassa on kaikki huonosti ja ihmisten ruumiit lojuvat puistoissa.

– Yleinen viesti on, että koko Ukraina on pulassa ilman Venäjää. Mummoni asuu Keski-Ukrainassa eikä ole huomannut siellä venäläisuutisten kuvailemia levottomuuksia.

Putinin suosio ei horju

Nainen sanoo vanhempiensa ja monien venäläisten tuttujensa uskovan televisiokanavien ja sanomalehtien sanomaan.

– Etenkin vanhempaa sukupolvea harmittaa, koska ukrainalaiset ovat heille läheinen kansa. Valtaosa venäläisistä kuitenkin uskoo, että Ukraina on aiheuttanut tilanteen omalla hölmöilyllään ja EU ja USA yrittävät hyötyä sekaisin olevasta maasta. Iso osa venäläisistä tulee presidentti Putinia, koska uskoo hänen toimivan oikein. 

Nainen kertoo myös venäläisen aviomiehensä ihmetelleen paikallisten uutisten linjanvetoja. Hän sanoo olevansa pahoillaan siitä, millaiseksi suurvaltojen poliittinen peli on kriisin ympärillä kasvanut.

– Ongelmana on, etteivät useimmat venäläiset puhu englantia. Lisäksi ihmiset ovat kasvaneet uskomaan television sanomaan. Useimmat venäläiset uskovat maan johdon toimivan poikkeuksetta oikein, koska heille ei anneta näyttää muunlaista informaatiota.

MTV Uutisten haastattelema venäläinen halusi esiintyä jutussa nimettömänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.