Suomessa asuva egyptiläisperhe pelkää ”Mubarakin ajan” paluuta

Kairoon kesäkuun puolivälissä lomalle saapunut egyptiläisperhe on surullinen ja huolissaan Egyptin tulevaisuudesta. Perhe nauttii paastonajasta yhdessä sukulaisten ja ystävien kanssa, mutta armeijan vallankaappaus latistaa tunnelmaa.

– Pelkään Egyptin tulevaisuuden puolesta. Armeija ei ole koskaan politiikassa reilu pelaaja, eikä demokratia kuulu armeijan toimintatapoihin. Taistelussa armeijan diktatuuri toimii, mutta politiikassa ei, sanoo nelihenkisen perheensä kanssa pitkään Suomessa asunut egyptiläismies.

Hän ei halua kritisoida armeijan ja väliaikaishallinnon toimia omalla nimellään, koska siitä voisi aiheutua perheelle vaikeuksia.

Kairossa lähellä Gizan pyramideja lomaillut perhe huomasi monen asian muuttuvan kuin taikaiskusta presidentti Mohamed Mursin syrjäyttämisen myötä.

– Jokapäiväiset sähkökatkot ja valtavat jonot huoltoasemilla loppuivat välittömästi Mursin poistamisen myötä, samoin poliisi on ollut vallankaappauksen jälkeen paljon aktiivisempi ja näkyvämmin läsnä katukuvassa, kertoo perheen 23-vuotias tytär.

Perhe on vakuuttunut, että vallankaappaus oli ennalta hyvin suunniteltu operaatio, jonka taustalla ovat niin Mubarakin ajan varakkaat liikemiehet kuin tietyt valtiot, joista esimerkiksi Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia ovat jo tarjonneet Egyptin väliaikaishallinnolle taloudellista tukea.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus vaarassa

Tammikuun 2011 vallankumouksen yhtenä tärkeimpänä vaatimuksena oli demokratian lisäksi sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja parempi elämänlaatu kaikille egyptiläisille.

– Nyt ollaan menossa täysin vastakkaiseen suuntaan. Jopa monet Mursin syrjäyttämistä vaativat tahot ovat nyt hyvin pettyneitä. Kansan mielipidettä käytettiin ovelasti hyväksi vallankaappauksessa, perheenisä sanoo.

Perhe ei tunnustaudu varsinaisesti Mursin kannattajiksi, mutta heidän mielestään tapa, jolla demokraattisesti vaaleilla valittu presidentti syrjäytettiin, on väärä ja laiton.

– Näyttää siltä, että uusi väliaikaishallitus tuo vanhan, Mubarakin ajan, vallan takaisin Egyptiin. Sellaisessa tulevaisuusvisiossa köyhät köyhtyvät entisestään ja valtio palvelee vain varakkaita ja hyväosaisia.

Perhe toivoo, että Muslimiveljeskunta olisi jatkossakin mukana Egyptin politiikassa.

– Jos islamistien ei anneta osallistua politiikkaan ja heidän pidätyksensä jatkuvat, seurauksena on isoja konflikteja. Egyptin tulevaisuus näyttää hyvin riskialttiilta.

Perhe kritisoi myös sitä, että länsimaiden mediassa islamin ja politiikan yhdistelmää pidetään aina automaattisesti pahana asiana.

– Suomessa ja Euroopassa on paljon puolueita, joiden nimessäkin kristinusko yhdistyy politiikkaan, eikä sitä kukaan kauhistele. Miksi islam ja politiikka olisi sen vaarallisempi yhdistelmä?

Ensimmäinen Ramadan Egyptissä

Perheen kahdelle lapselle tämän kesän lomamatka Egyptiin oli ensimmäinen kokemus Ramadan-paastonajasta Egyptissä.

– Suomessa olemme viettäneet Ramadania vain oman perheen kesken. Egyptissä tapaamme joka ilta paljon sukulaisia ja ystäviä. Täällä Ramadanin idea yhdistää ihmisiä todella toteutuu.

Perheen toiveissa oli nauttia Kairossa Ramadanin aikaan normaalisti runsaasta kulttuuritarjonnasta.

– Tänä vuonna tilanne estää juhlinnan, eikä juhlamieltäkään tapahtumien vuoksi ole.

Ramadanin lopun perhe viettää Suomessa, jossa paastoaminen kesäaikana on haasteellisempaa kuin Egyptissä, koska päivän paaston saa katkaista vasta auringon laskettua.

– Jotkut muslimit sanovat, että ulkomailla voisi noudattaa paastossa Mekan auringonnousun ja -laskun aikoja, mutta me paastoamme Suomessa Suomen auringonnousun ja laskun mukaan, kertoo seitsemänvuotiaasta asti paastonnut 23-vuotias tytär.

MTV3 / Päivi Arvonen, Kairo

Lue myös:

    Uusimmat