Suomessa ainakin 8000 koditonta – halpoja asuntoja liian vähän

Suomessa on arviolta ainakin 8 000 ihmistä kokonaan ilman asuntoa.

Oman kodin pitäisi olla kaikkien perusoikeus, vaatii järjestösihteeri Hanna Piirainen Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksestä.

MTV:n SuomiAreenan "Alas norsunluutorneista" -keskustelussa pohdittiin, mitä koti merkitsee ja miten asunnottomuutta voitaisiin helpottaa.

Suurimmaksi ongelmaksi todettiin se, ettei edullisia vuokra-asuntoja ole riittävästi tarjolla.

- Yleishyödyllistä asuntotuotantoa tarvitaan lisää. Kuntien ja valtion on vauhditettava vuokra-asuntojen rakentamista, vaati Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.

Ympäri Suomea kiertänyt  Andersson kuvaili esimerkin avulla kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuutta.

- Esimerkiksi Savonlinnassa saattaa olla tarjolla isoja perheasuntoja, kun samaan aikaan eläkeläiset tarvitsisivat pieniä asuntoja.

Asuntotakuu pelastaisi määräajassa

Vasemmistonuoret haluaisi käyttöön asuntotakuun, joka takaisi oikeuden asuntoon esimerkiksi kahden kuukauden sisällä siitä kun asunnottomuus alkaa. 

Nuorisoasuntoliitto lieventäisi uusien asuntojen esteettömyys-, parkkipaikka- ja väestönsuojanormeja, jotta rakentamiskustannuksia saataisiin alemmas.

- Miksei tyhjiä toimistotiloja oteta asumiskäyttöön Helsingissä, kysyi liiton pääsihteeri Minna Vierikko.

Erityisen vaikea tilanne asunnon etsijällä on silloin, kun luottotiedot ovat menneet tai taustalla on maksamattomia vuokravelkoja.

- Miksei kukaan kysy, miksi luottotiedot ovat menneet? Vierikko ihmetteli.

Hänen mukaansa asunnon saannin voivat estää jopa maksamatta jääneet kirjaston sakkomaksut.

Virastohelvetti ja päihdeongelmia

Kodittomuudesta irti päässyt Saila Salonen kertoi selvinneensä tukalasta tilanteesta osaavan sosiaalityöntekijän avulla.

- Olin kokenut tylyttämistä Kelasta ja terveyskeskuksesta. Sosiaaliohjaaja kuunteli ja ohjasi toimimaan.

Salonen löysi  teatteriryhmästä väylän käsitellä "virastohelvettiä", päihdeongelmia ja asunnottoman toiveita omasta kodista.

Lue myös:

    Uusimmat