Mainos

Suomenruotsalainen vaikuttaja vaatii pakkoruotsia pois

Rkp:n kielipolitiikka saa täystyrmäyksen yllättävältä taholta.

Suomenruotsalainen toimittaja Geo Stenius vaatii niin sanotun pakkoruotsin poistamista peruskoulusta lauantaina Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Steniuksen mukaan Rkp on takertunut pakkoruotsiin, eikä suostu keskustelemaan siitä, mitä pakkoruotsi tosiasiassa merkitsee.

"Pakon poistaminen toisi edes väliaikaisen rauhan kieliasiassa", Stenius kirjoittaa.

"Kolmessa neljässä vuodessa varsinkaan huonosti motivoidut yläasteen oppilaat eivät opi ruotsia juuri nimeksikään. Toisin sanoen hyödyllinen ruotsin kielen taito saavutetaan jo nyt vapaaehtoisuuden pohjalta."

Stenius, joka on aiemmin toiminut ruotsinkielisen toimittajaliiton puheenjohtajana, arvostelee Rkp:tä kärkkäästi myös suvaitsemattomuudesta toisinajattelijoita kohtaan.

"Rkp:n piirissä tosin on paljon avarasti ajattelevia ihmisiä, mutta suomenruotsalaisen yksipuoluejärjestelmän todellisuudessa on ainakin aikaisemmin voinut sanoa hyvästi poliittiselle tulevaisuudelleen, jos on liian näyttävästi pohtinut puoluejohdon mielipiteistä poikkeavia vaihtoehtoja."

Steniuksen mukaan Rkp:n nykyinen puheenjohtaja Carl Haglund tosin on pitänyt asiassa matalaa profiilia.

Pakkoruotsikeskustelu on saanut uutta sytykettä, kun pakollisen kouluruotsin poistamista ajava kansalaisaloite sai taakseen 50000 kannattajaa ja aloite pääsee näin eduskunnan käsittelyyn.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.