Mainos

Suomenlahden rannikolla runsaasti sinilevää

Kuluvan viikon aikana on Kaakkois-Suomen rannikkovesiltä tehty runsaasti havaintoja sinilevästä.

Levän muodostamia lauttoja on ollut sekä Kotkan edustalla että Virolahden sisä- ja ulkosaaristossa aina Huovariin saakka, jossa levää havaittiin Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen näytteenotossa runsaasti.

Kotkan Sapokasta otetun näytteen perusteella levä on Aphanizomenon –suvun sinilevää. Tämä laji on hyvin tavallinen itäisellä Suomenlahdella ja sitä tavataan nykyisin ulkosaaristossa pieniä määriä läpi vuoden. Tavallisesti levä runsastuu kesällä lämpimän veden aikaan. Ei kuitenkaan ole kovin harvinaista, että se runsastuu myös myöhään syksyllä nousten pienialaisiksi lautoiksi veden pinnalle.

Myös jään alle kertyneestä levästä on havaintoja. Veden pintalämpötila on Suomenlahdella noin 6-8 astetta. Se on pari astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Rehevä Suomenlahti

Levän runsastumisen perimmäinen syy on Suomenlahden nykyinen rehevyys, mutta ilmeisesti myös syksyn runsaat sateet ovat lisänneet jokien kautta mereen tulevia ravinnehuuhtoumia. Ajankohtaan nähden lauha sää on pitänyt meriveden myös suhteellisen lämpöisenä ja luonut siten otolliset olosuhteen sinilevän lisääntymisellä.

Suomenlahdella esiintyvää Aphanizomenon - levää ei pidetä myrkyllisenä. Suomen rannikkovesissä tehdyissä tutkimuksissa siitä ei ole löydetty muutamille muille sinilevälajeille tyypillisiä maksa- tai hermomyrkkyjä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.