Mainos

Suomenlahdelle öljyä torjuva monitoimimurtaja

Murtajaa on tarkoitus käyttää sekä jäänmurtoon että ympäristönsuojeluun.

Suomenlahdelle hankitaan uusi iso monitoimimurtaja, jonka palvelujen rahoitus hoituu osin väylämaksuilla ja öljynsuojelurahaston varoilla. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt, että ensi vuoden budjettiin tulee enintään 134 miljoonan valtuus monitoimimurtajan palveluiden hankkimiseksi.

Tarkoitus on, että murtajaa voidaan käyttää sekä jäänmurtoon että ympäristönsuojeluun. Aluksen pitää siksi pärjätä vaikeissa sääoloissa ja samaan aikaan kyetä öljy- ja kemikaalionnettomuuksien torjuntaan.

Tavoitteena on saada murtaja käyttöön vuoteen 2007 mennessä. Murtajatyyppi on uusi, sillä Suomen kolmessa nykyisessä monitoimimurtajassa ei öljyn- ja kemikaalintorjuntavalmiutta ole.

Vuodesta 2007 lähtien palvelumaksuista ja ylläpitokustannuksista aiheutuu vuosittain yhteensä 7,7 miljoonan euron kustannukset. Niitä katetaan jäänmurron osalta väylämaksutuloilla ja ympäristönsuojelun osalta öljynsuojelurahaston varoilla. Öljynsuojelurahaston käyttö edellyttää, että eduskunnan käsiteltävänä olevaa lakiesitystä rahastosta täydennetään.

Muuten murtajahanke etenee siten, että Merenkulkulaitos ja Suomen ympäristökeskus jatkavat tarjouspyynnön valmistelua. Tarjouspyyntö käsitellään vielä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Murtajasta tarjouskilpailu

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin mukaan suomalaisilla telakoilla on osaamista kyseisen tyypin murtajan rakentamiseen, mutta hankkeesta on EU:n kilpailusäännösten mukaan järjestettävä tarjouskilpailu.

Enestam arvioi, että urakan osuminen suomalaiselle telakalle saattaisi avata myös vientimahdollisuuksia. Öljyä torjuva murtajatyyppi olisi Enestamin mukaan tuote, joka voisi käydä kaupaksi Venäjälle. Tarvetta sellaiselle olisi.

-On arvioitu, että öljyntorjuntakapasiteetin tarve on noin 20 prosenttia suomalaisilla ja noin 80 prosenttia Venäjältä ja Virosta suuntautuvalla liikenteellä, ympäristöministeri huomautti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.