Mainos

Suomenlahdella happipula

Suomenlahden veden happipitoisuus on selvästi vähentynyt. Samalla ravinnepitoisuudet ovat kohonneet. Etenkin fosforia on runsaasti.

Merentutkimuslaitos varoittaakin, että syvänteissä olevien ravinnevarastojen vuoksi leväkukintoja saattaa ensi kesänä olla Suomenlahdella erityisen runsaasti. Ensi kesän levätilannetta ei kuitenkaan vielä voi luotettavasti ennustaa, sillä siihen vaikuttaa oleellisesti kevään ja kesän säätila.

Suomenlahden ja muun Itämeren tilaa on selvittänyt merentutkimusalus Aranda vuosittaisella talviseurantamatkallaan. Alus on matkannut Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä, ja tällä hetkellä se on Selkämerellä.

Arandan havaintojen mukaan Itämeren keskusaltaassa Gotlannin länsipuolella happitilanne on parantunut. Tämä merialue oli vielä vuosi sitten osittain hapeton, mutta viime vuonna Tanskan salmien kautta Atlantilta tullut vesi on tuonut tullessaan lisää happea. Samalla syvänteisiin virrannut vesi on työntänyt suolaista vettä kohti pohjoista, myös Suomenlahdelle. Suomenlahden syvänteiden vesi on nyt selvästi suolaisempaa kuin viime vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.