Suomen Yrittäjät haluaa Suomeen Saksan mallin

Suomen Yrittäjät haluavat Suomeen Saksan joustavan mallin palkoista sopimiseen. 

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan Suomen nykyinen malli on liian jäykkä ja yksi syy siihen, että työpaikkoja on lähtenyt maasta.  

– Meidän systeemi ei seuraa yrityksen palkanmaksuvaraa. Ja jos palkat ovat liian korkeat tähän nähden, silloin yritys joutuu vähentämään väkeä, Järventaus toteaa MTV:n Huomenta Suomessa. 

Saksassa käytössä olevassa järjestelmässä on olemassa valtakunnalliset työehtosopimukset mutta niiden sisälle on rakennettu mahdollisuus sopia palkoista paikallisesti. 

– Olemme ehdottaneet samanlaista järjestelmää Suomeen tosin lakiin perustuvasti sillä lailla, että se TES olisi siellä turvana jos ollaan sitä mieltä että halutaan vedota siihen. Olisi siis sekä turva että jousto. Meidän on pakko tehdä jotain tällaista, muuten nämä työt lähtevät täältä, Järventaus korostaa

Niin ikään Huomenta Suomessa vieraillut kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) pitää Järventauksen tavoin korkeaa työllisyyttä keskeisenä tavoitteena.

– Totta kai mahdollisimman korkea työllisyys on se tärkein asia, koska sitä kautta saadaan myös verotuloja ja pystytään pitämään verotus kohtuullisella tasolla. Nythän ostovoimaa syö esimerkiksi veronkorotukset, Filatov toteaa.

Sen sijaan paikalliseen sopimiseen Filatov suhtautuu varautuneemmin. Filatovin mukaan työntekijäpuolen nuivaa asennetta paikalliseen sopimiseen selittää osaltaan huonot kokemukset.

– Meillä on ollut tilanteita, joissa on paikallisesti sovittu ja pienennetty jopa palkkoja ja sen jälkeen sitten kuitenkin tulee isoja irtisanomisia. Tämä on varmaan syönyt halukkuutta työntekijäpuolella sopia joustoista, Filatov selittää.

Korjattavaa puolin ja toisin

Järventaus ja Filatov ovat yhtä mieltä siitä, että työmarkkinajärjestelmä toimii pääasiassa hyvin Suomessa. Korjattavaa löytyy silti.

Järventauksen mukaan pelisääntöjä olisi muutettava laittomien lakkojen kitkemiseksi.

Filatov korostaa, että pitäisi katsoa, mistä lakko johtuu. 

– Usein lakkojen syyt johtuvat huonosta henkilöstöpolitiikasta tai että tulee paljon irtisanomisia. Se taistelee ihmisten oikeudentuntoa vastaan. En usko, että tällaisiin lakkoihin päästään kiinni millään säännöillä. Ne ovat enemmän mielenosoituksia, Filatov pohtii.

Järventaus esittää yhdeksi lääkkeeksi korvauksien nostamista.

– Tätä voisi korjata esimerkiksi niin, että jos on kyseessä laiton lakko, niin korvaukset määräytyisivät todellisten vahinkojen mukaan.

Filatov korostaa, että myös työnantajapuolen laittomuudet pitäisi ottaa tarkasteluun.

– Meillä on myös laittomia irtisanomisia, meillä on alipalkkausta, ja epäämääräistä sopimusshoppialua, jossa haetaan edullisempaa sopimusta. Sitten meillä käytetään vaikka pimeää työvoimaa, josta tuleva sanktion on pienempi kuin se hyöty, jota yritys on saanut, Filatov luettelee epäkohtia.

Lue myös:

    Uusimmat