Suomen ympäristöystävällisin maatila on Halikossa

Halikkolainen maatilayritys on palkittu Suomen ympäristöystävällisimpänä. Salon Halikossa sijaitsevalla Peppi ja Marko Laineen tilalla on käytössä monipuolinen viljelykierto ja typen hyödyntämistä on lisätty.

Tilalle on myös perustettu kosteikkoja, joilla lammaslaumat laiduntavat ja jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

Laineen maatilayritys koostuu Mikkolan ja Muntolan tiloista. Se sijaitsee Halikon Hajalassa, joka kuuluu Salon kaupunkiin.

Tilaan tilaan kuuluu 190 hehtaaria peltoa ja 240 hehtaaria metsää. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä Peppi ja Marko ottivat vastuun viljelystä vuonna 2006.

Palkitsijoiden MTK:n ja WWF:n mukaan tila on erinomainen esimerkki monipuolisista keinoista suojella luontoa.

– Voittajat edustavat maataloutta, jossa ruokaa tuotetaan panostamalla hyviin satoihin kestävästi tehostaen. Tämä on maaresurssin käyttöä parhaimmillaan, sillä hyvillä sadoilla voimme turvata ruuantuotannon ja jättää tilaa luonnon monimuotoisuudelle. Tämä tila edustaa upealla tavalla sellaista maataloustuotantoa, jossa yhdistyy nimenomaan ruoan tuotanto ja ympäristönhoito, sanoo ympäristöjohtaja Liisa Pietola MTK:sta.

Suojavyöhykkeitä ja viljakiertoa

WWF:n Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhusen mukaan maatilayritys on hieno esimerkki tavanomaisen tuotannon tilasta.

– Suhteellisen lyhyessä ajassa siellä on otettu käyttöön monipuolisia keinoja ympäristön suojelemiseksi ja kielteisten vaikutusten vähentämiseksi. Kyseessä on myös erinomainen esimerkki siitä, kuinka viljelijät voivat huomioida taloudellisen näkökulman rinnalla myös ympäristöasiat.

Laineet kasvattavat tilallaan lampaita, jotka laiduntavat suojavyöhykkeillä. Tila tuottaa muun muassa rehua, leipävehnää, mallasohraa, öljykasveja sekä viljan ja nurmen siemeniä.

Tilalla on monipuolinen viljelykierto, talviaikainen kasvipeitteisyys sekä typen tehostettu hyödyntäminen. Nämä vähentävät ravinteiden huuhtoutumista pelloilta vesistöihin. Lisäksi on erilaisia suojavyöhyke-, monimuotoisuus- ja luonnonhoitoalueita.

Yhteistyössä WWF:n kanssa on rakennettu kaksi kosteikkoa monimuotoisuuden lisäämiseksi ja ravinnevalumien vähentämiseksi.Luonnonsuojeluasiat ovat Laineilla sydämenasia, kertoo isäntä Marko Laine.

– Meillä oli tietysti se tahtotila, että jos me voidaan tehdä jotain ympäristön hyväksi samalla kun me viljellään tässä, niin tottakai me haluamme kantaa oma kortemme kekoon.

Esimerkkkiviljelijät

Palkintoperusteluissa kiitellään sitä, että Laineet ovat halunneet jakaa tietoa tekemistään ratkaisuista ja valinnoista muillekin. He ovat esitelleet tilaa monille tiedonjanoisille ryhmille niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. He ovat myös olleet Järki-hankkeen nettisivuilla esimerkkinä siitä, millaisia toimenpiteitä viljelijät voivat tehdä ympäristön hyväksi osana varsinaista tuotantoa.

On hienoa kertoa maanviljelijän työstä muillekin, sillä tähän työhön kuuluu ympäristönsuojelu kuin luonnostaan, sanoo emäntä Peppi Laine.

– Tässä työssä meillä on ollut mahdollisuus tehdä paljon sellaista, joka ilahduttaa silmää ja ympäristöä.

WWF ja MTK etsivät Itämeren ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa Suomesta nyt neljättä kertaa. Suomen kilpailu oli osa laajempaa WWF:n Itämeri-ohjelman ja Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin kilpailua. Kilpailussa valitaan jokaisesta yhdeksästä Itämeren maasta kansallinen voittaja, joka saa 1000 euron palkintosumman. Suomen kansallinen voittaja palkittiin lisäksi koko perheen virkistyslomalla.

Kansallisten voittajien joukosta valitaan koko kilpailun voittaja, joka palkitaan 10 000 eurolla. Voittaja julkistetaan 27. elokuuta Greener Agriculture for Bluer Baltic Sea -seminaarissa Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat