Mainos

Suomen YK-liitto: Länsi-Saharan väkivaltaisuuksiin puututtava

Suomen YK-liitto, Amnesty, Rauhanliitto ja Kehys ry vaativat Länsi-Saharan viime päivien väkivaltaisuuksien lopettamista. Järjestöt edellyttävät, että etenkin Länsi-Saharan siviiliväestöön kohdistuvat sortotoimenpiteet lopetetaan.

Väkivaltaisuudet Länsi-Saharassa ovat kiihtyneet huolestuttavasti viime päivinä. Raporttien mukaan useita ihmisiä on kuollut ja haavoittunut länsisaharalaisten mielenosoittajien ja Marokon armeijan välisissä yhteenotoissa. Voimankäyttö mielenosoittajia kohtaan on lähteiden mukaan ollut täysin ylimitoitettua, YK-liiton tiedotteessa kerrotaan.

Tilanteesta saatava puolueetonta ja todenmukaista tietoa

Suomalaiset avustusjärjestöt kehottavat Suomea myös pyytämään Marokolta selvitystä tapahtumista, sillä todellisesta tilanteesta kentällä on tällä hetkellä vaikea saada tietoa. Se tiedetään kuitenkin, että Marokon poliisi muun muassa esti espanjalaisen europarlamentaarikon ja hänen mukanaan matkustaneen toimittajaryhmän pääsyn alueelle. Myöskään siviiliuhrien määrästä ei ole varmuutta.

Yhteenotot ovat keskittyneet Länsi-Saharan pääkaupunkiin ja sen reunamille. Yli 20 000 Länsi-Saharan alkuperäiseen sahrawi-väestöön kuuluvaa mielenosoittajaa on leiriytynyt protestoidakseen heikkoja elinolosuhteitaan Marokon miehittämillä alueilla. Länsi-Saharan konfliktin vuoksi kolmasosa sahrawi-väestöstä myös asuu yhä Algerian pakolaisleireillä, jotka ovat täysin riippuvaisia ulkopuolisesta avusta.

YK-johtoisia neuvotteluja tuettava

Länsi-Saharan konfliktin osapuolet, Marokko ja Länsi-Saharan itsenäistymiseen tähtäävä Polisario-liike, keskustelivat Länsi-Saharan kysymyksestä YK:n erityisedustajan Christopher Rossin välityksellä viime viikolla New Yorkissa.

Osapuolet ovat sopineet jatkavansa epävirallisia keskusteluja jälleen ensi kuussa sekä ensi vuoden alussa. Keskustelijat eivät kuitenkaan nyt käydyissä sovitteluissa hyväksyneet toistensa ehdotuksia tulevien neuvottelujen pohjaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.