Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs historiallisesta päivästä: "Hyvin tärkeän ajanjakson alku"

5:57

Suurlähettiläs Mikko Hautala seurasi Joe Bidenin virkaanastujaisia paikan päällä Washingtonissa.

Hautala kertoi MTV Uutiset Livessä tunnelman tilaisuudessa olleen arvokas, mutta poikkeuksellinen koronaepidemian ja kongressitalon valtauksen takia kiristyneiden turvallisuustoimien vuoksi.

– Suurta väkijoukkoa ei ollut, tunnelma oli erityinen. Capitolin valtaus heijastui monien tunteisiin.

Bidenin ensimmäistä puhetta presidenttinä Hautala piti odotusten mukaisena, mutta viestiä vahvana. Biden korosti puheessaan muun muassa yhtenäistä kansakuntaa ja demokratian merkitystä.

– Hän vetosi kansakuntaan, jokaiseen amerikkalaiseen. Otti esille monenlaiset kriisit, joiden vuoksi täytyy löytää yhteishenkeä, jotta näistä monista samanaikaisista kriiseistä selvitään. Se oli vahva viesti.

Päivää ja koko vallanvaihtoa Hautala pitää historiallisena.

– Historiallinen päivä ja vallanvaihto. Johtuen viime päivien tapahtumista, ja niistä haasteista joita on ollut. Uskon, että hänen kaudestaan tulee historiallinen väistämättäkin, koska haasteisiin on löydettävä aika nopeasti vastauksia. Siinä mielessä tämä on hyvin tärkeän ajanjakson alku.

– Hän korosti linjanmuutosta, halua tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa. Korosti Yhdysvaltojen halua tulla takaisin moniin kansainvälisiin järjestelmiin. Se oli myönteinen ja selkeä viesti.

Suomen ja Yhdysvaltojen välien Hautala uskoo pysyvän edelleen hyvinä.

– En usko, että muuttaa ainakaan huonompaan suuntaan. Suhteet ovat olleet hyvät ja vakaat jo pitkään. Uutta lupausta jo vanhan hyvin toimivan suhteen päälle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja