Mainos

Suomen ydinvoimalat valmiina vuosituhannen vaihtumiseen

Säteilyturvakeskuksen mukaan vuosituhannen vaihtuminen ei vaaranna Suomen ydinvoimalaitosten turvallisuutta. Stuk on tarkastanut kaikkien suomalaisten ydinvoimalaitosten Y2K-valmiuden.

Voimalaitosyhtiöt aloittivat vuosi 2000 -projektinsa kaksi vuotta sitten. Ydinvoimalaitosten varautumista helpottaa se, että reaktoreiden ohjaus- ja suoja-automaatio on niin vanhaa ei-ohjelmoitavaa tekniikkaa, etteivät siihen vuosituhannen vaihtumisen päivitysongelmat vaikuta. Laitosten modernisointihankkeiden yhteydessä osa automaatiosta on kuitenkin uusittu, ja käyttöön on otettu ohjelmoitavaa tekniikkaa. Uudet suojaus-, säätö- ja valvontajärjestelmät on todettu Y2K-yhteensopiviksi. Uusittuja järjestelmiä on Olkiluodossa enemmän kuin Loviisassa.

Voimalaitokset ovat käyneet läpi kaikki järjestelmänsä ja etsineet niistä Y2K-ongelmalle herkät ohjelmoitavat järjestelmät ja laitteet. Laitteiden uusimista ja päivityksiä on tarvittu lähinnä tietohallintotyyppisissä järjestelmissä, eräissä prosessitietokoneen osissa ja käyttöliittyminä toimivissa työasemissa sekä joukossa mittaus- ja testauslaitteita. Stukin marraskuussa tekemissä tarkastuksissa todettiin, että tarvittavat korjaukset on tehty. Vähäiset kesken olevat työt liittyvät lähinnä tietohallinnon järjestelmiin, eivätkä vaikuta laitoksen turvallisuuteen.

Millenniumina vahvistettu miehitys

Olkiluodossa ja Loviisassa on testattu voimalaitoksen keskeisten prosessiautomaatio- ja tietojärjestelmien Y2K-toimivuutta vuosihuoltojen aikana. Laitosten ollessa pysäytettynä järjestelmäkelloja on siirretty osoittamaan kriittisiä ajankohtia, kuten vuosituhannen vaihdetta. Ydinvoimalat ovat kuitenkin varautuneet siihen, että joissakin niiden laitteissa tai laitoksen toimintaan liittyvissä ulkopuolisissa toiminnoissa ilmenee ongelmia. Laitoksilla on vuoden vaihtuessa runsaasti asiantuntijoita valmiina selvittämään mahdollisia häiriöitä. Toimintaa kuviteltavissa olevissa häiriötilanteissa on Stukin mukaan ennalta harjoiteltu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.