Mainos

Suomen WWF perusti Itämeren öljyntorjuntajoukot

Suomen WWF on perustanut Itämeren vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot.

Joukkoihin koulutetaan ja varustetaan 50 ryhmänjohtajaa, jotka onnettomuustilanteessa voivat työllistää vapaaehtoisia viranomaisten määräysten mukaan. Lisäksi joukkoihin voi ilmoittautua muita vapaaehtoisia, joita voidaan onnettomuustilanteessa hälyttää torjuntatöihin.

Vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin pääsee kuka tahansa 18-69 -vuotias terve henkilö. Osa ryhmänjohtajista on jo valittu, ja loput valitaan haastatteluin ilmoittautuneiden joukosta.

Ryhmäjohtajien välille luodaan "hälytysjärjestelmä", jotta onnettomuustilanteessa saadaan nopeasti kokoon ne ihmiset, jotka voivat irrottautua pelastustöihin lyhyellä varoitusajalla. Harkinnan mukaan ja viranomaisten hyväksynnällä paikalle voidaan myöhemmin hälyttää lisää muuta vapaaehtoistyövoimaa.

Rekisteröityminen toimintaan ei velvoita osallistumiseen, mutta ryhmäjohtajiksi ilmoittautuminen edellyttää koulutukseen osallistumista 1-2 kertaa vuodessa.

Vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat osa WWF:n Operaatio Merenneitoa. Monet kaksi vuotta sitten käynnistetyn Itämeren suojeluoperaation tavoitteista ovat toteutuneet. Esimerkiksi uuden hallituksen ohjelma sisältää monia WWF:n kaksi vuotta sitten vaatimia toimia rehevöitymistä aiheuttavien päästöjen vähentämiseksi ja öljyonnettomuuden ehkäisemiseksi.

- Öljykuljetusten kasvu toisaalta kuitenkin lisää onnettomuusriskiä ja siksi WWF haluaa omalta osaltaan auttaa viranomaisia onnettomuustilanteessa. Maailmalla sattuneet öljyonnettomuudet ovat osoittaneet, että vapaaehtoisilla on suuri merkitys nimenomaan rantojen puhdistuksessa, mikä on käytännössä käsityötä. Vapaaehtoisia on kuitenkin ohjeistettava. WWF:n koulutetut ryhmänjohtajat voivat toimia ikään kuin viranomaisten ja vapaaehtoisten välissä, mikä tehostaa öljyntorjuntaa, kuvailee WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen varustamista tukee Suomen WWF:n Itämeri-ohjelman pitkäaikainen pääyhteistyökumppani Fortum Oyj, joka antaa asiantuntija-apua joukkojen koulutukseen.

(MTV3)

Liity vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin
(Seitsemän uutiset 29.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.