Mainos

Suomen viljelyalasta puolet voisi olla luomua 2030

Maabrändityöryhmä asetti tavoitteen nostaa luomun osuus puoleen Suomen viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. Tänään julkistettu tutkijoiden arvio pitää tavoitetta mahdollisena.

- Kyllä se utopistiselta kuulostaa ensi kuulemalta, mutta ei se välttämättä niin kauhea tavoite ole, muotoilee tutkija Kauko Koikkalainen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).

Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi, että luomuviljely lisääntyisi kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tällä hetkellä luomua on kahdeksan prosenttia viljelyalasta.

Tutkijoiden mukaan kasvi- ja kotieläintuotanto pitäisi yhdistää nykyistä tehokkaammin. Nyt monella tilalla kasvintuotanto on luomua, mutta kotieläintuotanto ei.

- Nykyistä tuotantoa pitäisi ohjata kotieläintuotannon suuntaan. Siellä ne rahavirrat liikkuu luomussakin. Ei tämmöisellä pelkällä kasvinviljelypohjaisella tuotannolla vielä pitkälle päästä, sanoo Koikkalainen.

Ruokakori kallistuisi

Tavoitteen saavuttaminen vaatisi maataloustukien suuntaamista luomutuotantoon.

- Se on tietysti pois tavanomaisesta tuotannosta, jos luomutuotantoa tuetaan enemmän, mutta jos tavoite halutaan saavuttaa, näin olisi tehtävä, laskee Koikkalainen.

Lisäksi viljelijöitä pitäisi kouluttaa luomun kiemuroihin. Kuluttajien tehtäväksi jäisi kysynnän kasvattaminen eli luomutuotteita pitäisi ostaa nykyistä enemmän. Luomutuotannon kasvattaminen puoleen viljelyalasta nostaisi myös ruokakorin hintaa.

- Todennäköisesti se maksaisi 20-30 prosenttia enemmän mitä tällä hetkellä, mutta todennäköisesti yhteiskunta on vaurastunut niin paljon vuoteen 2030 mennessä, ettei se tuottaisi ongelmia, arvioi Kauko Koikkalainen.

Jos luomutuotannon annetaan kasvaa nykytahtia eikä kasvua vauhditeta, luomun osuus on vuonna 2030 noin viidesosa viljelyalasta.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 30.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.