Mainos

Suomen vienti kehitysmaihin väheni

Suomen kauppa kehitysmaiden kanssa supistui viime vuonna. Kaupan kehitys oli samansuuntainen kuin edellisvuonnakin. Tuonti oli tasaisessa kasvussa, mutta viennin arvo supistui entisestään.

Tuonnin arvo kasvoi lähes kymmenyksen edellisvuodesta ja oli 17 miljardia markkaa. Vienti jäi vajaaseen 28 miljardiin markkaan, mikä merkitsi kolmen prosentin laskua. Tullihallituksen mukaan viennin heikko kehitys johtui lähes yksinomaan Kiinan-viennin supistumisesta.

Kiina oli edelleen tärkein ostajamaa, mutta viennin arvo Kiinaan putosi 14 prosenttia 5,8 miljardiin markkaan. Viennin vähentymisen myötä Suomen kehitysmaakaupan ylijäämä putosi viime vuonna 11 miljardin markan alapuolelle.

Edellisvuonna ylijäämää kertyi 13 miljardia markkaa ja suurimmillaan se oli vuonna 1997, yli 16 miljardia markkaa. Kehitysmaiden osuus Suomen koko tuonnista nousi 9,6 prosenttiin eli korkeimmalle tasolle sitten vuoden 1994. Osuus kokonaisviennistä sen sijaan jäi 11,9 prosenttiin, joka on alin taso sitten vuoden 1992.

Tullihallituksen tarkastelussa kehitysmaiksi on luokiteltu valtaosa maailman valtioista. Niihin kuuluvat lähes kaikki Afrikan, Amerikan, Aasian ja Oseanian maat. Tarkastelussa ei siis ole käsitelty ainoastaan ns. GSP-maita, jotka ovat oikeutettuja kehitysmaille myönnettävään tullietuuskohteluun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.