Mainos

Suomen vienti ja tuonti laskivat

Viennin arvo jäi tammikuussa tänään julkistetun ulkomaankauppatilaston mukaan 7 prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin.

Tuonnin arvo supistui tammikuussa 9 prosenttia vuotta aiemmasta. Viennin arvo nousi tammikuussa 3 411 miljoonaan euroon ja tuonnin arvo 2 666 miljoonaan euroon. Kauppataseen ylijäämä kohosi 744 miljoonaan euroon eli 19 miljoonaa euroa suuremmaksi kuin vuotta aiemmin.

Tammikuun ulkomaankappaluvut olivat varsin tarkoin ennakkotietojen mukaisia. Vienti jäi 39 miljoonaa euroa ja tuonti 76 miljoonaa euroa ennakkotietoja pienemmäksi. EU:n osuus viennistä laski 53,6 prosenttiin.

Sähköteknisen teollisuuden vienti oli kolmatta kuukautta laskussa. Vienti jäi 13 prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Syynä oli yli viidenneksellä supistunut tietoliikennevälineiden vienti. Muiden sähkölaitteiden vienti kasvoi viidenneksen.

Koneiden ja latteiden vienti supistui tammikuussa 11 prosenttia. Metallien perusteollisuuden vienti jatkoi vahvaa kasvua. Raudan ja teräksen viennin arvo kohosi kolmanneksen suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Värimetallien viennin arvo kasvoi lähes yhtä paljon.

Kemian teollisuuden vienti kasvoi lähes viidenneksen, mikä johtui kaksinkertaiseksi nousseesta öljytuotteiden viennistä.

Metsäteollisuustuotteiden vienti jäi viisi prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Syynä oli puutuotteiden ja paperin viennin arvon lasku. Sahatavaran ja sellun vienti oli sen sijaan muutaman prosentin kasvussa.

Tuonnin arvon lasku johtui lähinnä neljänneksen laskusta energiatuonnissa ja viidenneksen laskussa investointitavaroiden tuonnissa. Raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden tuonti jäi neljä prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Kestokulutustavaroiden tuonti kasvoi yhdeksän prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.