Mainos

Suomen Venäjän-kauppa yhä vahvassa kasvussa

Suomen ja Venäjän välisen kaupan voimakas kasvu jatkuu. Vienti Venäjälle lisääntyi tammi-toukokuussa lähes viidenneksen ja tuonti sieltä kolmanneksen. Tullihallituksen mukaan sekä vienti Venäjälle että tuonti sieltä kohosivat viiden ensimmäisen kuukauden aikana runsaaseen viiteen miljardiin markkaan. Tuontia lisäsi varsinkin raakaöljyn tuonnin raju lisäys.

Alkuvuoden Venäjän-tuonnin vahva kasvu nosti Venäjän Suomen kolmanneksi tärkeimmäksi tuontimaaksi Saksan ja Ruotsin jälkeen. Venäjän-tuonnin osuus koko tuonnista oli yli kahdeksan prosenttia. Alkuvuoden Venäjän-vienti oli runsaat kuusi prosenttia koko viennistä. Sillä Venäjä nousi neljänneksi tärkeimmäksi vientimaaksi.

Venäjän-viennistä 1,3 miljardia koostui koneiden ja laitteiden viennistä. Elintarvikkeita naapuriin vietiin vajaalla 800 miljoonalla ja kemiallisia aineita noin 600 miljoonalla.

Raakaöljyn ja öljytuotteiden tuonti Venäjältä on viime vuosina heilahdellut suuresti. Tammi-toukokuussa raakaöljyn tuonti kasvoi kolmanneksen ja kohosi lähes miljardiin markkaan. Öljytuotteiden tuonti pysytteli vajaassa 600 miljoonassa ja maakaasun tuonti noin 700 miljoonassa.

"Vienti Venäjälle edelleen takkuista"

Venäjän-kaupan kasvusta huolimatta yritykset pitävät edelleen vientiä Venäjälle ongelmallisena. Vaikeuksia aiheuttavat muun muassa rahoitus- ja kuljetusongelmat sekä viranomaiskäytäntöjen hajanaisuus.

Teollisuuden ja työnantajien TT:n sekä kauppa- ja teollisuusministeriön tekemän idänkauppatutkimuksen mukaan tilannetta voitaisiin kehittää lisäämällä varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten tietoja idänkaupan rahoitusmahdollisuuksista. Tutkimuksen mukaan kaupan kasvu edellyttää myös, että Valtiontakuukeskus ja pankit ottavat rohkeammin riskejä idänmarkkinoilla.

Myös Kera-lakia pitäisi tutkimuksen mukaan muuttaa siten, että Kera voi osallistua Suomen lähialuehankkeisiin myös investointien rahoittajana ja takaajana.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.