Mainos

Suomen varpuskanta on romahtanut

Varpuskannat ovat Suomessa romahtaneet.

Reilu kymmenen vuotta sitten Suomessa pesi 400 000 varpusparia, nyt enää noin 250 000. Varmaa syytä varpuskatoon ei tiedetä. Ympäristön muuttumista ja tauteja on epäilty kadon aiheuttajiksi.

Varpunen on Suomessa ollut niin yleinen laji, ettei sen häviämistä kukaan ole osannut pelätä.

- Varpuset kuolevat pois. Kymmenessä vuodessa on kuollut kolmasosa varpusista, 25 vuodessa kaksi kolmasosaa ja varsinais-suomi on menettänyt jo noin 90 prosenttia varpusistaan, summaa yli-intendentti Risto A. Väisänen Eläinmuseosta.

Syitä varpuskatoon ei tiedetä, mutta sama ilmiö on havaittu koko Länsi-Euroopassa. Lintuasiantuntijat ovat esittäneet monenlaisia arvailuja tuhon syistä.

- Osasyynä tiedetään, että etenkin maaseudulla varpusen vähentymiseen on vaikuttanut maaseudun ympäristön muutos, maanviljelys on tehostunut ja pienten karjatilojen määrä vähentynyt , sanoo BirdLife Suomi ry:n tiedottaja Lauri Hänninen.

- Näyttäisi siltä, että pitäisi tutkia erityisesti varpusen tauteja ja loisia, koska näin järkyttävä muutos ei selity oikein ympäristötekijöillä, pohtii Väisänen.

Niin dramaattiseen kehitykseen, että varpusia tulevaisuudessa näkisi vain museossa, eivät lintuasiantuntijat usko. Voi kuitenkin olla, että varpuskannat jäävät pysyvästi aiempaa pienemmiksi.

- Jos on kyse taudeista ja loisista niin ne menevät aikanaan ohi, ja kanta saattaa taas lisääntyä ja saavuttaa jonkin verran entisiä asemiaan, sanoo Väisänen.

- En usko, että varpunen koskaan Suomesta kokonaan häviää, mutta tällainen voimakas vähentyminen aiheuttaa huolta ja sen syy pitää selvittää, arvioi Hänninen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.