Mainos

Suomen vanhimpien kirjapainojen typografiasta kokoomateos

Maamme vanhimpien kirjapainojen typografinen aineisto on koottu yksiin kansiin. Suomen typografinen atlas 1642-1827 julkistetaan Vanhan kirjallisuuden päivillä kesäkuun lopulla Vammalassa.

Atlaksen tekijä on valt.maist. Anna Perälä. Teoksen julkaisee Helsingin yliopiston kirjasto. Kaksiosaiseen teokseen on kuvattu Suomessa 1600- ja 1700-luvulla perustettujen kirjapainojen koristeaineisto, noin tuhat vinjenttiä, kirjanpainajamerkkiä, suuri määrä koristeellisia alkukirjaimia sekä satoja kirjainnäytteitä.

Atlas antaa tietoja aineiston käyttöajoista. Se myös kertoo koristeiden painolaattojen kulkeutumisesta kirjapainosta toiseen täällä Suomessa sekä Suomen ja Ruotsin välillä. Perälän tutkimus on nostanut päivänvaloon myös väärennettyjä kirjanpainaja- ja painovuositietoja. Tutkimustulosten mukaan eritoten vuoden 1829 sensuuriasetus on vaikuttanut siihen, että monien painatteiden painovuositieto on väärennetty todellista aiemmaksi.

Suomen typografisen atlaksen tekstit on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Kirjan artikkelit on myös julkaistu saksaksi. Kirjan tekijä Anna Perälä luennoi Vammalan vanhan kirjallisuuden päivillä typografisesta aineistosta. Helsingin yliopiston kirjasto järjestää päivillä myös aiheeseen liittyvän näyttelyn.
(STT)

Perustietoa typografiasta Internetix -verkko-opiston sivuilta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.