Mainos

Suomen vaalitulos huomioitiin Intiassa saakka - "Suomi matkalla takaisin Eurooppaan"

Tieto Suomen presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tuloksista on levinnyt ympäri maailmaa esimerkiksi uutistoimisto Reutersin ja AFP:n kautta - tosin monessa verkkolehdessä uutinen on ujutettu pieneen artikkeliin.

Joissain lehdissä Suomen poliittinen tilanne on kuitenkin saanut enemmänkin palstatilaa. Esimerkiksi talousaiheisiin keskittynyt yhdysvaltalainen viikkolehti Bloomberg Businessweek kertoo vaalituloksen lisäksi, että suomalaiset näyttäisivät äänestystuloksen perusteella kääntäneen selkänsä eurokriittisyydelle.

Suomi on ollut varsinkin eurooppalaisen median hampaissa sen jälkeen, kun Suomi vaati euroalueen kriisimailta lainatakuita ja vastusti Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä.

– Muutos on tapahtunut alle vuoden kuluttua siitä, kun Timo Soini johti eurovastaisen ryhmänsä huimaan nousuun eduskuntavaaleissa, lehti kirjoittaa verkkosivuillaan.

Samassa yhteydessä muistutetaan, että nyt neljänneksi jäänyt Soini on herätellyt ajatusta markan paluusta. Sauli Niinistön, entisen pankkiirin, jonka kerrotaan vieneen Suomen euroon vuonna 1999, nähdään tuovan Suomen taas lähemmäs muuta Eurooppaa.

Jutussa esitellään molempien ehdokkaiden vahvuudet ja perhesuhteet. Pekka Haaviston rekisteröity parisuhde ei herätä spekulaatioita - sen sijaan Haavisto esitellään vahvana rauhantekijänä ja Nobel-voittaja presidentti Martti Ahtisaaren jalanjäljillä kulkijana.

Mikä ihmeen Niinistoe?

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN nostaa myös esille euromyönteisten ehdokkaiden menestymisen Suomen vaaleissa. Voittajasuosikki Niinistön kerrotaan vaatineen Suomen pysymistä euroalueesta, vaikka yhteisvaluutta on ollut viime aikoina myllerryksessä.

CNN kertoo Suomen olevan yhä yksi harvoista luottoluokitukseltaan AAA:n arvoinen, mutta myös Suomen talouskasvun ennakoidaan tänä vuonna hiipuvan.

Jutuissa mainitaan myös eurokriittisen Paavo Väyrysen tappio. Väyrysen uskotaan saaneen Soinin ja perussuomalaisten ääniä, mutta vaalitulos kertoo amerikkalaismedioiden mukaan siitä, että Suomi haluaa kuulua taas Eurooppaan.

CNN ottaa juttunsa alkupuolella esille myös sen, että Haavisto olisi Suomen ensimmäinen avoimesti homoseksuaali presidentti.

Suomen vaalitulos on aiheuttanut vain vähän nettikeskustelua edellä mainittujen uutissivustojen kommenttiosioissa. Lähinnä lukijat ovat ihmetelleet suomalaisten nimien kirjoitusasua (Niinistoe, Vaerynen) sekä muistelleet väistyvää presidenttiä Tarja Halosta - joka yhdistetään vahvasti viihdepersoona Conan O'Brianiin.

Sentään ulkomaalaiset mediat eivät ole kääntäneet Paavoja pesusieniksi.

ArabsToday jättää pohdinnat pois

Intialaisille uutisia tarjoava verkkosivusto Zeenews on myös tarttunut Suomen vaalitulokseen. Sivusto esittelee Suomen vaalituloksen faktapohjaisesti - muistaen mainita Haaviston parisuhteen ja euroalueen vaikeudet - ja lisäksi kertoen perustiedot ehdokkaista ja Suomen vaalijärjestelmästä. Moni tiedoista perustuu Ylen uutisiin ja valtion tiedotteisiin.

Arabimaailman uutisiin keskittynyt Arabstoday-verkkosivusto kertoo Suomen vaalituloksesta hyvin lyhyesti. Sivusto kertoo, että Sauli Niinistö on ennakkosuosikki ja yksi Suomen kokeneimmista poliitikoista. Haaviston parisuhteesta tai Euroopan talouskriisistä ei juurikaan kirjoiteta - tosin "populisti ja euroskeptikkö" Soinin suosion romahtaminen mainitaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.