Mainos

Suomen vaalit kiinnostavat ulkomaillakin

Suomen tuleva EU-puheenjohtajuus on ilmeisesti syynä siihen, että Suomen tulevan eduskunnan koostumuksella ja etenkin hallitusratkaisulla on kiinnostusta ulkomaillakin. Eduskuntavaaleja seuraamaan oli ilmoittautunut yli 150 ulkomaista toimittajaa eli jonkin verran enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Esimerkiksi suuret kansainväliset uutistoimistot Reuters ja AFP raportoivat päivän mittaan vaaliasetelmista ja äänestyksen alkamisesta. Reuters antoi asiakkailleen jo päivällä tiiviin tietopaketin Suomen poliittisesta järjestelmästä.

Pakettiin sisältyivät myös luonnehdinnat Paavo Lipposesta, Sauli Niinistöstä ja Esko Ahosta. Lipponen, entinen vesipalloilija, on Reutersin mukaan vieroittanut Suomen tuhlailevista tavoista ja vienyt Suomen Euroopan talous- ja rahaunioniin.

Lipposen kerrottiin pursuavan auktoriteettia ja suorapuheisuutta, mikä on saanut tavallisesti varautuneet suomalaiset kunnioittamaan häntä. Samalla kuitenkin muistutetaan tämän luottamuksen horjuneen SDP:n piirissä tapahtuneen hyvä veli -skandaalin vuoksi.

Niinistöä Reuters luonnehtii julkisuudessa ujoksi teknokraatiksi, joka nousi miltei tuntemattomuudesta johtamaan kokoomusta. Reuters kertoo mielipidetiedustelun perusteella Niinistön olevan suosituin ehdokas pääministeriksi.

Vaalikampanjan aikana Niinistö on Reutersin mielestä esiintynyt valtiomiesmäisenä. Hän on pysynyt Lipposen ja Ahon harrastamien ivailujen yläpuolella.

Ahon kerrotaan suhtautuvan ystävällisesti julkiseen sanaan. Hänen hellimänsä työreformi ei kuitenkaan ole saanut erityisen hyvää vastaanottoa.

Aholla on Reutersin mukaan painolastinaan myös muistot hänen johtamastaan hallituksesta, jolloin Suomi sukelsi historiansa syvimpään lamaan. Lopuksi Reuters muistuttaa myös Ahon lempinimestä "Kannuksen Kennedysta".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.