Mainos

Suomen työllisyysaste laahannut iät ajat Ruotsin perässä: "Jotain ihmeellistä vikaahan meissä on"

5:58

Suomen työllisyysaste laahaa Ruotsin perässä, sillä Ruotsissa tehdään enemmän osa-aikatyötä ja meillä jopa 20 prosenttia miehistä on pelkän peruskoulutuksen varassa, kertoo tutkija Pekka Myrskylä.

Suomella on ollut vaikeuksia saada työllisyysastettaan nousemaan 72 prosenttiin, kun Ruotsissa työllisyysaste on 80 prosentin luokkaa. Tutkija Pekka Myrskylä selittää, että työllisyystilanne muuttuu hitaasti suhdanteen kääntyessä nousuun, mutta ihmettelee eroa Ruotsiin.

– Jotain ihmeellistä vikaahan meissä täytyy olla tai työnantajissa, kun tilanne on tämä, Myrskylä sanoo.

Miesten kohdalla kyse voi Myrskylän mukaan olla siitä, että jopa 20 prosenttia on pelkän perusasteen koulutuksen varassa ja hän ehdottaa ratkaisuksi koulutusvajeen kuromista umpeen.

Naisten kohdalla taas perheellisten tilanteen parantaminen voisi auttaa.

– Vanhempien työaikaa voitaisiin lyhentää neljään tuntiin.  Jos äiti olisi aamupäivällä neljä tuntia töissä ja isä iltapäivällä, niin lapset voisivat olla koko päivän kotona. Ruotsissa tämän tyyppisiä ratkaisuja on.

Myrskylä nostaa esiin myös maahanmuuttajien auttamisen.

– On vaikeaa saada töitä, jos ei osaa kieltä. Maahanmuuttajan riski joutua työelämän ulkopuolelle on 23–24 prosenttia eli joka neljäs ei löydä sitä polkunsa päätä, kun se kotimaisilla miehillä on noin 5 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.