Suomen tuulet kartoitukseen

Suomen tuuliolojen tarkka kartoittaminen on alkamassa. Tarkkaa tietoa tuulioloista tarvitaan uusia tuulivoimalahankkeita varten. Kartoitus ulottuu jopa 400 metrin korkeuteen saakka.

Tuulikartoituksen tekijäksi on valittu Ilmatieteen laitos, joka voitti tarjouskilpailun hankkeen toteuttamisesta. Kartoituksen on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Vuoden 2009 lopussa valmistuvan työn rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö. Työtä koordinoi Motiva Oy, joka kevättalvella järjesti EU-laajuisen tarjouskilpailun Tuuliatlaksen tekijästä. Kilpailuun osallistui neljä tarjousta.

Mallinnus tehdään 2,5 x 2,5 kilometrin ruuduissa. Rannikoilla ja muilla tuulisilla alueilla mallinnus tehdään tarkemmalla jaolla jopa 250 x 250 metrin ruuduista.

Tuuliatlas ei ota kantaa mihin tuulivoimaa tulisi rakentaa. Se toimii työkaluna, kun haetaan sopivia paikkoja tuulivoimapuistojen rakentamiseen. Tuuliolosuhteethan eivät ole läheskään ainoa tekijä sopivia sijoituspaikkoja etsittäessä.

Ajantasaisen Tuuliatlaksen laatiminen nopeuttaa tuulivoiman kehittämistä

Tuuliatlaksen laatiminen auttaa kaavoitustyössä ja riittävien paikkojen varaamisessa tuulivoimaloita varten, koska tarkempia tietoja tuuliolosuhteista tulee saataville. Tähän asti alueita tuulivoimarakentamiselle on maakuntakaavoissa varattu lähinnä meren rannikoille ja Lapin tuntureille.

Valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita tullaan tarkistamaan siten, että myös sisämaassa tuulivoimarakentamiselle sopivat alueet tulee osoittaa maakuntakaavoissa. - Tuuliatlas on aivan välttämätön ja siten erittäin tervetullut tietolähde tulevalle maakuntakaavoitukselle, sanoo aluesuunnitteluneuvos Ulla Koski ympäristöministeriöstä.

Myös tuulivoimapuistojen suunnittelijoille Tuuliatlas tulee antamaan lisävarmuutta. Sijoitussuunnittelua on tähän asti tehty vain alueille, joissa suurimmalla varmuudella on hyvät tuuliolosuhteet. Tämä on johtanut siihen, että tuulivoimapuistoja on rakennettu pääosin vain rannikolle.

Tuuliatlastyötä valvoo ohjausryhmä, jossa on mukana TEM, YM, Tekes, Kuntaliitto, tuulivoimatuottajia, Teknologiateollisuus, Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto sekä Motiva.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat