Suomen Tietotoimiston nettisivuille hyökättiin

STT:n tietohallintopäällikön mukaan hyökkäys oli samankaltainen palvelunestohyökkäys kuin tiistaina Yleisradion sivuille tehty isku. Keskusrikospoliisi tutkii verkkohyökkäyksiä.

Suomen Tietotoimiston internet-sivuille on hyökätty viime yönä. Uutistoimistosta kerrotaan, että hyökkäys hidasti sivujen toimintaa.

STT:n tietohallintopäällikön Jukka Salomaan mukaan kyseessä oli samantapainen palvelunestohyökkäys kuin Ylen sivuille tiistaina tehty isku. Tekijä ei kuitenkaan ollut sama, ja hyökkäys oli huomattavasti pienempi kuin Yleisradioon kohdistunut.

Suomen Tietotoimisto kertoo olleensa varautunut hyökkäykseen, joten sen aiheuttamat ongelmat jäivät hyvin pieniksi. Internet-sivut saatiin kuntoon jo yöllä.

Nettihyökkäykset laantuneet Ylen sivuilla

Yleisradion internet-sivuille ei sen sijaan ole tehty enää uusia nettihyökkäyksiä.

- Tilanne on kohtuullisen rauhallinen ja palvelimet ovat toimineet; kyse on lähinnä jälkimainingeista, arvioi Ylen tietoturvapäällikkö Janne Huhtakallio.

Hyökkäykset olivat jo eilen muuttuneet hajaliikenteeksi, joka ei ollut päämäärätietoista. Yleisradio piti silti vielä tänäänkin kaikki suojaukset päällä mahdollisten hyökkäysten varalta.

MTV3 tai Helsingin Sanomien Verkkoliite eivät sen sijaan ole olleet nettihyökkäysten kohteena, yhtiöistä kerrottiin tänään.

Viestintäviraston arvion mukaan kokonaistilanne näyttää rauhoittuvan. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, etteivätkö hyökkäykset voisi alkaa uudelleen. Virasto seuraa tilannetta tehostetussa valmiudessa, kertoi tietoturva-asiantuntija Ari Husa.

Kansainvälinen ryhmä nettihyökkäyksen takana?

Ylen verkkosivuja vastaan tehtyjen iskujen takana on mitä todennäköisemmin Team Elite -niminen ryhmä. Ryhmässä on jäseniä eri puolta maailmaa, ja sen vetäjänä on romanialainen, kertoo tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

- Ryhmässä on ollut myös suomalaisia jäseniä, mutta varmuutta ei ole siitä, onko heitä tällä hetkellä jäseninä, hän lisää.

Team Elite on alamaailman jengi, jonka tausta on piraattimaailmojen vertaisverkoissa.

- Vertaisverkot ovat järjestelmiä, joiden avulla piraattisoftaa vaihdetaan. Useamman vuoden toiminut ryhmä on jossain vaiheessa muuttunut piraattisoftan keräämisen ja levittämisen ryhmästä häirikköryhmäksi, Hyppönen sanoo.

Tutkittavana on myös Piratox-nimimerkillä esiintyvän henkilön osuus. Hänen arvellaan olevan kotoisin Somerolta Suomesta. Hyppösen mukaan yksi mahdollisuus voi olla, että Team Elite on tehnyt hyökkäyksen ja mustamaalannut Piratoxin sen tekijäksi.

Verkkosivuhyökkäyksiä tutkii myös keskusrikospoliisi. Poliisi on kiinnostunut keskustelemaan asiasta Piratoxin kanssa ja toivoo tämän ottavan yhteyttä.

- Tutkinnan yhteydessä ei ole tapahtunut kiinniottoja tai kuulusteluja, kerrottiin KRP:stä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja