Suomen tiedepolitiikalle kansainvälistä kiitosta

Suomen tiedepolitiikka ja tutkimustoiminta on sijoittunut huippusijoille kahdessa kansainvälisessä vertailussa. Tuore OECD-selvitys antaa Suomen "tiedeperustan hallinnoinnille" kolmiportaisen asteikon parhaan arvosanan. Kehuja keräävät etenkin mittava tutkimusrahoitus sekä tiede- ja teknologianeuvosto, joka edesauttaa tiedepolitiikan nivoutumista muuhun politiikkaan.

Tieteen tasoa sen sijaan seurataan Suomessa vain keskinkertaisesti, arvioi teollisuusmaiden teknologiaa, tuottavuutta ja työllistämistä koskeva raportti. Uusia suomalaisia teknologiayrityksiä tuetaan raportin mukaan mallikkaasti. Muuten teknologian leviämistä voisi kuitenkin edistää nykyistä tehokkaammin.

Viidenneksi paras kilpailukyky

Myös Sveitsissä laadittu eri maiden kilpailukykyvertailu kiittää maamme tutkimustoimintaa ja tiederahoitusta. Suomi johtaa 46 vertailumaan tilastoa tieteen ja teknologian yhteistyössä, rahoituksessa sekä teknologian soveltamisessa. Kaiken kaikkiaan Suomen kilpailukyky arvioidaan viidenneksi parhaaksi. Ohi kiilaavat Yhdysvallat, Singapore, Hongkong ja Hollanti.

Suomen sijoitusta heikentävät muun muassa työttömyys, työriidat, valtionvelka, liikenneverkko, korkeat elinkustannukset, heikko säästämisaste ja pankkien pieni koko.

Vertailun on laatinut Sveitsissä toimiva liikkeenjohdon koulutusinstituutti IMD, jonka julkaisu World Competitiveness Yearbook ilmestyy joka vuosi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat