Suomen tärkeimmän kalan kannat vankistuvat edelleen - suomalaiset ylenkatsovat

Silakkakanta on ollut viime vuosina vankka etenkin Selkämerellä, ja hyvä tilanne jatkuu.

Näin kertoo tutkija Jukka Pönni Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

- Tämän vuoden arviota ei ole vielä julkaistu, mutta Selkämeren kanta näyttää kasvavan edelleen. Ja Selkämereltä pyydetään ylivoimaisesti suurin osa Suomen silakoista.

Silakka on sekä saaliin määrässä että arvossa mitattuna Suomen tärkein kala. Toisena tulee kilohaili.

Dosentti Marjut Rajasilta Turun yliopistosta kertoo, että karkeasti arvioiden noin puolet silakasta menee rehuksi. Ihmisille pyydettävästä kalasta vain murto-osa käytetään Suomessa. Silakkaa viedään esimerkiksi Venäjälle, Ukrainaan ja Baltiaan.

Rajasiltaa harmitta, että silakka on ylenkatsottu kala Suomessa. Hänelle silakka maistuu etenkin paistettuna ja perunamuusin kanssa.

- Höysteeksi vielä sitruunaa ja tilliä... Sitä paitsi silakan mäti on hirveän hyvää. Joskus 1970-80-luvuilla mätiä sai pakasteena kaupoista. Se oli edullista, mutta ikävä kyllä sitä ei enää myydä.  

Silakka on kutistunut

Silakat ovat nyt pienempiä kuin kolmekymmentä vuotta sitten, kertoo Rajasilta.

-Koko notkahti merkittävästi 1980-luvun lopulla. 80-luvun puolivälissä nelivuotias silakka oli keskimäärin 21-senttinen. Nyt se on 15-16 senttiä, eli pituudesta on lähtenyt neljännes.

Kalan rasvapitoisuus on Rajasillan mukaan muuttunut vielä roimemmin.

-Kutevan kalan rasvaprosentti oli 6-7 prosenttia vuonna 1987. Nyt rasvaprosentti on keskimäärin 2-3.

Silakan kutistuminen kertoo Rajasillan mukaan ravinnon niukkuudesta. Ravintoa on vähemmän, koska vuoden 1977 jälkeen Tanskan salmista ei ole tullut merkittävää suolavesipulssia Itämereen.

-Silakka on satsannut resurssejaan kasvun sijasta siihen, että pystyy lisääntymään joka vuosi. Itämeri on vaihteleva ympäristö, ja kalan täytyy sopeutua kulloiseenkin tilanteeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat