Mainos

Suomen talvet entistä leudompia

Suomen talvi-ilmasto on leudontunut. Talvikuukausina, joulu-maaliskuussa, kuukausien keskilämpötilat ovat viime vuosina olleet asteen verran aiempaa keskiarvoa korkeampia. Esimerkiksi kymmenvuotiskaudella 1991-2000 talvet olivat peräti kolme astetta lämpimämmät kuin kaudella 1961-70. Silti joitakin poikkeuksia voi esiintyä.

Tänä vuonna lokakuu oli ennätyskylmä. Ilmatieteen laitoksen mukaan useilla paikkakunnilla saavutettiin lokakuun puolivälin jälkeen uusia kuukauden kylmyysennätyksiä. Pohjois-Suomea lukuunottamatta lokakuu oli kokonaisuudessaan toiseksi tai kolmanneksi kylmin 1900-luvun alusta lähtien. Ensilumi satoi harvinaisen varhain koko maassa. Myös revontulia nähtiin syyskuussa ja lokakuussa Etelä-Suomea myöten.

Poikkeuksellisen lämpimästä kesästä ja syyskuun alusta siirryttiin nopeasti syyssäihin. Lämpötilan lasku muutamassa päivässä yli kymmenellä asteella oli syyskuussa huomattavan suuri. Syyskuussa koettiin myös yöpakkasia.

Viime kesä paikoin ennätyslämmin


Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan viime kesä oli paikoin ennätyslämmin maan etelä- ja keskiosissa. Kesä oli yleisesti keskilämpötilojen mukaan 2.-6. kuumin yli sadan vuoden mittausten ajalta.

Poikkeuksellisen voimakkaat ukkospuuskat aiheuttivat suuria aineellisia vahinkoja maan itäosassa sekä Oulun lähistöllä Unton päivänä 5. heinäkuuta. Viime kesänä myös auringon ultraviolettisäteily oli poikkeuksellisen voimakasta.

Ilmakehän otsonimäärät olivat touko-kesäkuussa 7-15 prosenttia alle pitkäaikaisten normaalien keskiarvojen.
(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 20.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.