Mainos

Suomen talouskasvu hidastui viime vuonna

Kokonaistuotanto jatkoi kasvuaan joulukuussa. Tilastokeskuksen mukaan kokonaistuotanto kasvoi joulukuussa 1,7 prosenttia verrattuna vuoden takaisiin lukuihin. Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote kasvoi kuitenkin 4,9 prosenttia.

Vuosikymmenen alussa Suomen talous supistui. Vielä kuusi vuotta sitten kansantuotteen kehitys oli miinuksella.
Vuodesta 1994 Suomen talous on ollut kasvussa. Kasvu on kiihtynyt joka vuosi, mutta viime vuonna kasvu ei enää nopeutunut.

Bruttokansantuote kasvoi kuitenkin lähes viisi prosenttia. Kasvun takana on erityisesti sähkö- ja elektroniikkateollisuus. Se on vetänyt metalliteollisuuden tuotannon ylös, peräti kuusitoista ja puoli prosenttia.

Muu teollisuus ei ole enää huippuvauhdissa. Esimerkiksi puu- ja paperiteollisuuden tuotanto kasvoi vain alle neljä prosenttia. Rakentaminen on pirteämpää. Se lisääntyi noin kahdeksan prosenttia, hitusen enemmän kuin kauppa.

Talouskasvu näkyy myös joidenkin - ainakin voittoa takovilla aloilla työskentevien kansalaisten kukkaroissa. Käytettävissä olevat tulot lisääntyivät reaalisesti hieman yli neljä prosenttia.

Samaan aikaan kotitalouksien kulutusinto ponnahti ylöspäin. Ostoksilla käynti näkyi siinä, että säästämisaste putosi alle neljään prosenttiin.

Epävarmuutta talouskasvuun tuo viime vuoden loppuvuosi. Viime joulukuussa teollisuustuotanto kasvoi enää 0,1 prosenttia eli käytännössä jämähti paikalleen.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.