Mainos

Suomen talous alkaa elpyä vasta vuonna 2010

Suomen Pankki arvioi, että Suomen talous supistuu tänä vuonna viisi prosenttia ja alkaa elpyä vasta ensi vuoden alkupuolella.

Ensi vuodelle supistumista povataan vielä 1,1 prosenttia.

Muutoksen rajuutta kuvaa se, että vielä syyskuussa Suomen Pankki ennusti reaalisen tuotannon määrän kasvavan vuosina 2008–2010 kumulatiivisesti yhteensä runsaat viisi prosenttia - eli saman verran kuin sen nyt arvioidaan supistuvan.

Myös työllisyys heikkenee aiempaa arviota enemmän. Vuosina 2009-2011 menetetään yhteensä 180 000 työpaikkaa. Myös työ- ja elinkeinoministeriö sekä Tilastokeskus ovat tänään julkaisseet synkeitä työttömyystilastoja.

Inflaatio painuu Suomen Pankin arvion mukaan lähelle yhtä prosenttia.

"Ennennäkemätön tilanne"

Suomen Pankin mukaan maailmantalouden kasvu supistui ennennäkemättömällä tavalla vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä. Maailmantalous on nyt syvässä taantumassa.

Suomen kaltaiset pienet avoimet taloudet ovat hyötyneet huomattavasti kansainvälisen kaupan kasvusta ja työnjaon syvenemisestä.

Jos maailmankauppa taantuu, pääomamarkkinat pirstoutuvat ja protektionismi lisääntyy, Suomen tuottavuuden kasvu hidastuu pitkäksi aikaa.

- On syytä korostaa, ettei Euroopan keskuspankki ole vielä käyttänyt kaikkea korkopolitiikan liikkumatilaa. Tämä koskee kaikkia EKP:n ohjauskorkoja, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen totesi Suomen Pankin julkaiseman Euro & talous -lehden ennustenumeron julkistamistilaisuudessa.

- Mikäli taantuma edelleen pitkittyy ja hintavakauteen kohdistuvat ennustettua hitaamman inflaation riskit kasvavat, EKP:n tulee lisäksi olla valmis laajentamaan epätavallisten rahapoliittisten toimenpiteiden (non-standard measures) valikoimaa ja pidentämään toimenpiteiden kestoa. On tärkeä pitää kaikki vaihtoehdot avoimena, Liikanen jatkoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.