Mainos

Suomen taloudella puolen vuoden etsikkoaika

Maailmantalouden hidastuminen pysäyttää Suomen kansantalouden vasta kuukausien kuluttua, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n tutkijat arvioivat. Jos kansainvälinen talous alkaa elpyä loppuvuodesta, Suomella on hyvät mahdollisuudet selvitä alkavasta taantumasta säikähdyksellä. Ellei, työllisyystilanne alkaa huonontua ensi talvena.

-Puolisen vuotta on aikaa, Etlan tutkija Hannu Kaseva määritteli kohtalonhetken, jolloin kansainvälisen talouden heikentyminen alkaa vaikuttaa Suomen koko kansantalouteen.

-Jos on pakko sanoa, puolisen vuotta on aikaa odotella, PT:n ennustepäällikkö Pekka Sauramo puolestaan vahvisti.

Teollisuustuotanto ja vienti ovat Suomessa kääntyneet selvään laskuun, mutta yksityinen kulutus, palvelut ja julkinen talous pitävät koko kansantalouden edelleen kasvun puolella. Valtiovarainministeriö arvioi viime kuussa tämän vuoden kokonaistuotannon kasvuksi 2,7 prosenttia, mikä on aiempaa arviota prosenttiyksikön vähemmän mutta silti selvästi euromaiden keskiarvon yläpuolella.

-On vielä matkaa siihen, että viennin taantuminen alkaa näkyä kotimaisessa kysynnässä ja investoinneissa, Sauramo arvioi.

Vientiteollisuuden, erityisesti elektroniikka- ja metsäteollisuuden vaikeudet eivät näy suoraan ja heti työllisyydessä, sillä vientialat eivät Suomessa ylipäätään ole suurimpia työllistäjiä.

Yksityinen kulutus avainasemassa

Metsäteollisuuden seisokit tuntuvat silti vähitellen muillakin sektoreilla kuten kemianteollisuudessa, liikenteessä, sähköntuotannossa ja hakkuissa, joissa kasvu on jo viime kuukausina joko pysähtynyt tai kääntynyt laskuun. Investointeihin ja rakentamiseen viennin heikentyminen vaikuttaa hitaammin.

Ratkaisevampaa on sekä Sauramon että Kasevan mielestä se, miten yksityinen kulutus reagoi viennin heikkenemiseen. Kasevan mukaan kuluttajien luottamus oman talouden kehitykseen on pysynyt toistaiseksi hyvänä, mutta huonot uutiset voivat aiheuttaa ylilyöntejä, jotka heikentävät kotimaista kulutusta.

Palkansaajien tulot kasvavat tänä vuonna edelleen, mutta eräs merkki siitä, että epävarmuus on kasvanut kansalaisten keskuudessa, on kulutuksen suuntautuminen perinteisiin tuotteisiin kuten huonekaluihin matkapuhelimien ja muiden uudempien hyödykkeiden sijasta.

-Tärkeätä olisi nyt pitää pää kylmänä, Kaseva neuvoi.

Hänen mukaansa Suomen taloudella on selvästi aiempaa paremmat valmiudet ottaa vastaan hidastuva talouskehitys vähin vaurioin, ja näkymät maailmantaloudessa ovat kaikesta huolimatta myönteiset pitemmällä tähtäimellä. Kaseva arvioi, että Suomen kansantalous kestäisi kasvun jäämisen 2 prosenttiin parin vuoden ajan ilman merkittäviä vaurioita. Tilannetta parantavat julkisen talouden ylijäämä sekä yritysten ja kotitalouksien aiempaa vähäisemmät velat.

Notkahduksen pituus ratkaisee

Yhdysvalloista alkaneen kansainvälisen kasvunotkahduksen pituus on edelleen kysymysmerkki. Yhdysvaltain keskuspankin ja hallituksen tekemien koronalennusten ja veroleikkausten elvyttävien vaikutusten on määrä alkaa näkyä syksyn aikana. Toimenpiteiden vaikutukset ratkaisevat Suomenkin kansantalouden suunnan ensi talvena.

-Jos Yhdysvaltain hiipuminen jää lyhytaikaiseksi, muu osa Suomen kansantaloudesta pääsee kuin koira veräjästä, Sauramo arvioi.

Sen sijaan jos toipumista ei Yhdysvalloissa tämän vuoden lopulla näy, kansainvälisen talouden heikentyminen alkaa hänen mukaansa vaikuttaa työllisyyteen myös Suomessa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.