Mainos

Suomen suurlähetystö Turkista: Välttäkää väkijoukkoja

Turkin Suomen suurlähetystön lähetysneuvos Pekka Shemeikka toteaa, että päällisin puolin Ankarassa tilanne on ollut rauhallinen, mutta tilanne on jännittynyt. Tilanne ei ole kuitenkaan ollut Shemeikan mukaan uhkaava.

– Kaikesta päätellen poliisi on joutunut käyttämään kyynelkaasua mielensoittajiin. Ankara on silti iso kaupunki ja tilanne elää jatkuvasti. Lähetystöstä katsottuna tilanne on rauhallinen.

Poliisi ampui viime yönä kokoontuneita mielenosoittajia muun muassa vesitykeillä ja kyynelkaasulla. Mielenosoittajat taas yrittivät sytyttää tuleen hallitsevan AKP-puoleen toimistorakennuksia.

Sheimeikan mukaan väkijoukkoja alkoi kerääntyä jo eilen päivällä keskustaan. Poliisi pysytteli protestoijista etäällä, eikä halunnut provosoida tilannetta.

– Ilmeisesti siinä oli silti tapahtunut liikehdintää kohti hallintorakennuksia ja siinä se tilanne oli jälleen päässyt kriisiytymään.

Mielenosoitukset alkoivat perjantaina ympäristömielenosoituksesta Istanbulissa Taksimin aukion lähistöllä. Mielenosoittajat vastustivat alun perin puiden kaatamista Gezin puistosta. Poliisin kovien otteiden vuoksi mielenosoitukset muuttuivat hallituksen vastustamiseksi ja levisivät Istanbulin ulkopuolelle.

Taustalla syvää epäluottamusta

Shemeikan mukaan mielenosoitusten taustalla on syvempi epäluottamus.

– Taustalla on muun muassa Turkin pitkään jatkunut epäluulo modernisaatiosta, joka talouskasvusta huolimatta, on elossa yhä tiettyjen kansanosien ja viranomaisten välillä. Tavallaan sinänsä varomattomista mielenosoituksista sai poliisin voimankäyttö aikaan tällaisen vastareaktion.

Tilannetta on seurattava päivä kerrallaan.

– Eri tahoilla on haasteena ja toisaalta haluna rauhoittaa tämä tilanne. Esimerkiksi presidentti Abdullah Gül viikonloppuna kehotti eri osapuolia malttiin ja dialogiin. Saman teki EU.

Edustusto seuraa tapahtumia

Turkki on suomalaisten suosima lomakohde. Lähetysneuvoksen mukaan tilannetta kannattaa lähipäivinä seurata tarkasti.

– Näitä mielenosoituksia on ollut eri kaupungeissa, mutta meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä yksittäisissä kaupungeissa on tapahtunut. Edustusto ja ministeriö on tietysti kehottanut matkailijoita käyttämään tervettä järkeä ja välttämään mahdollisia isoja väkijoukkoja.

Edustusto seuraa tilannetta Turkissa erityisesti suomalaisten kannalta.

– Meillä ei ole tullut mitään tietoa suomalaisista, jotka olisivat joutuneet vaikeuksiin tai tahtomattaan mellakoiden keskelle. Istanbulissa me olemme tiedottaneet sosiaalisen median kautta ja myös Helsingistä tilanteesta. Meillä on kunniakonsulaatteja eripuolilla Turkkia ja seuraamme tätä tilannetta lähipäivien aikana, Shemeikka kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.