Suomen suurin viherkatto valmistui

Viherkatoista on kehittymässä uusi, tehokas keino kaupunkitulvien hallintaan ja uhanalaisten lajien suojeluun.

Helsingin yliopisto yrittää tutkimushankkeessaan löytää parhaan mahdollisen viherkattoratkaisun Suomen oloihin.

Suomen suurin viherkatto esiteltiin tänään Vantaalla. Kokoa katolla on lähes 2000 neliömetriä. Kasvimatto on istutettu Vantaan porttipuistoon, liikekeskuksen katolle.

Viherkatoista on monenlaista hyötyä: kasvit viilentävät rakennusta, pidentävät kattorakenteiden ikää ja imevät tehokkaasti sadevettä.

- Kaupungeissa on huomattu nyt, että hulevesien hallinta on kallista, jos joudutaan suurten sadetapahtumien takia esimerkiksi laajentamaan viemärijärjestelmää. Viherkatot ovat huomattavasti kustannustehokkaampi keino, toteaa viherkatto-hankkeen tutkija Marja Mesimäki Helsingin ylioppistosta.

Viherkatot ovat tärkeitä myös luonnon monimuotoisuuden turvaajina. Katoille voidaan pelastaa uhanalaisia kasveja.

Asiantuntijat vakuuttavat, että pelko viherkaton aiheuttamista vesivuodoista on turha.

- Tämä kasvillisuushan ei aiheuta vesivuotoja niin kuin aina pelätään vaan lähinnä vuodot tulevat siitä, että vesieristys on tehty väärin tai se on riittämätön, toteaa ympäristötuotevastaava Taina Suonio Envire VRJ Groupista.

Viherkaton voi periaatteessa perustaa mihin tahansa. Ensin pitää kuitenkin tarkistaa katon kantavuus ja vesieristeet. Kevyt maksaruohokatto sopii mihin tahansa, mutta niittykasvit vaativat tukevamman pohjan ja paksummat eristeet.

Keskimäärin viherkaton perustaminen maksaa noin 50 euroa neliöltä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat