Mainos

”Suomen suurin putkiremontti” maksaa 270 miljoonaa

Eduskuntatalon remontin kustannukset nousevat, mutta aikataulussa pysytään, sanoo Eduskunnan kiinteistötoimiston päällikkö Ilona Nokela. Kadunmiehiä miljoonahinta hirvittää.

Kymmenen vuotta kestävän täysremontin arvioidaan nyt maksavan 270 miljoonaa. Itse eduskuntatalon osuus on 125 miljoonaa ja sen pääurakoitsijaksi valittiin tänään Lemminkäinen Talo Oy.

– Urakkakilpailuun osallistui ensin neljä firmaa, joista kaksi heitti pyyhkeen kehään. Pelkkä urakan laskeminen oli valtava projekti ja päädyimme sitten kahdesta tarjouksesta halvempaan. Lemminkäisen tarjous oli 88 miljoonaa ja sopimuksessa riskiä on jaettu tekijän ja teettäjän välille, Nokela sanoo MTV Uutisille.

Kyseessä on kymmenen vuoden projekti, joka päätettiin tehdä vaiheittain.  Kansanedustajien siipien korjaukset maksoivat 25 miljoonaa, hallintorakennuksien, muun muassa kirjaston, remontti 35 miljoonaa ja pitkän harkinnan jälkeen tehtiin maanalaiset tilat, jotka maksoivat 80 miljoonaa.

– Ja nyt tämä itse eduskuntatalon remontti maksaa siis 125 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan lasku on 270 miljoonaa, mutta aina voi tulla yllätyksiä, sanoo Nokela.

Museokohde ei ole helppo

Museokohde ja täysin uusi talotekniikka on haastava yhdistelmä.  Remontissa tehdään uudet katot, ikkunat, julkisivut sekä hissit. Lisäksi putkitunnelit louhitaan.

Taideteokset ja esimerkiksi pylväät konservoidaan. Myös 3000 alkuperäishuonekalua kunnostetaan. Istuntosalin kattoon tilattiin sokeriruokoakustiikkalevyjä Australiasta saakka.

– Se oli kova homma. Emme löytäneet mistään Suomesta oikeaa materiaalia ja emme tietenkään halunneet tehdä katosta mitään tilkkutäkkiä. Kun hommat lähtevät käyntiin, niin kannattaa tehdä sitten kunnolla, kertoo Nokela.

Kansanedustajat kaipaavat taloon mm. parempaa äänentoistoa. 


– Minun on vaikea välillä kuulla kaikkea mitä salissa puhutaan. Toivon, että äänitekniikkaan kiinnitetään huomiota nyt, kun remonttia tehdään, sanoo Aila Paloniemi (Kesk.).

Kansanedustajat evakkoon 

Kansanedustajat siirtyvät ensi keväänä pariksi vuodeksi evakkoon Sibelius-Akatemiaan, jonne sinnekin tehdään neljän miljoonan euron remontti. Lattiaa korotetaan, että alle saadaan äänestystekniikkaa. Saliin tehdään uudet kalusteet, sillä eduskunnan pöydät ja tuolit eivät sinne mahdu.

Kansalaisia remontin hinta kauhistaa, vaikka ymmärtäjiäkin löytyy.

– Kyllä se vaikuttaa ihan asialliselta summalta. Rakentaminenhan on kallista nykyään, sanoo Jarmo Jumppanen.

– Pöyristyttävä summa. 270 miljoonaa euroa. Siis siinä näkee, mitä kansanedustajat ajattelevat. Lastensairaalaa rakennetaan talkoorahoilla, keräyksillä. Tosi törkeätä toimintaa, puhkuu puolestaan Kimmo Rinne.

– Minun mielestäni nyt pitäisi enemmän ajatella ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi työttömiä ja heille järjestää töitä. Sillä summalla saisi jo aika paljon, sanoo Nilla Adams.

Remontin on tarkoitus valmistua Suomen 100-vuotisjuhlaan vuonna 2017.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.