Suomen suurimman jätevoimalan rakennustyöt puolivälissä

Suomen suurin jätevoimala nousee Vantaalle, Kehä III:n ja Porvoonväylän risteykseen. Rakennustyöt ovat nyt puolivälissä ja vuoden kuluttua pääkaupunkiseudun sekajätettä aletaan polttaa energiaksi.

– Jäte tulee tänne tästä pääkaupunkiseudun alueelta, Sipoosta, Lohjalta ja Nurmijärveltä, suurinpiirtein pääkaupunkiseudun talousalueelta, kertoo Vantaan Energian projektin johtaja Kalle Patomeri.

Kaikkiaan 300 miljoonaa euroa maksava laitos käsittelee valmistuttuaan noin 320 000 tonnia jätettä vuodessa. Jätevoimalan vastustajat uskovat, ettei laitokseen riitä tarpeeksi poltettavaa.

– Kun jätteen syntyä pitäisi ehkäistä, niin sitä ei välttämättä riitä. Nyt jo jotkut laitokset tuovat jätettä ulkomailta. Se on vaarana tässäkin, epäilee Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen.

Vantaan Energia ei pelkää jätteen loppumista.

– Kyllä se jäte riittää. Tämä on mitoitettu juuri tähän tarkoitukseen ja on sopivan kokoinen, uskoo Kalle Patomeri.

Jätevoimalatyömaa on hyvin kansainvälinen. Tällä hetkellä siellä on 350 työntekijää. Kesään mennessä määrä on jo 600.

– Suomalaiset taitavat pikkuhiljaa olla vähemmistö työmaalla. Aika paljon on Itä-Euroopasta työntekijöitä, esimerkiksi Venäjältä, Virosta ja Puolasta, kertoo Patomeri.

Kierrätyskelpoisia jätteitä ei polteta

Voimalassa poltetaan kotitalouksien ja yritysten sekajätteitä. Kierrätyskelpoista tavaraa ei pitäisi päätyä polttoon.

– Me emme edes haluaisi polttaa kierrätyskelpoista jätettä. Metalli, lasi ja vastaava ei pala eikä me haluta niitä tänne. Paperi, pahvi ja vastaavat kannattaa hyödyntää materiaalina. Ne ovat paljon arvokkaampia siihen tarkoitukseen, muistuttaa Patomeri.

Pääkaupunkiseudun asukkaiden jätteiden lajittelu ei juuri muutu jätevoimalan takia. Ainoastaan ne taloyhtiöt, joissa on ollut energiajätteelle erillinen astia, menettävät sen. Ensi vuoden alusta alkaa myös erillinen lasin ja metallin keräys yli 20 asukkaan taloyhtiöissä. Paperin ja kartongin keräys jatkuu entiseen tapaan. Jätevoimalaan päätyy vain sekajäteastioiden sisältö.

Uudessa voimalassa jätteet poltetaan kahdessa arinalla varustetussa höyrykattilassa, joissa lämpötila nousee yli tuhanteen asteeseen.

Jätevoimala tuottaa valmistuttuaan puolet Vantaan kaukolämmöstä ja puolet sähköntuotannosta. Koska jätteellä korvataan kivihiiltä, Vantaan hiilidioksidipäästöt pienenevät lähes kolmanneksella.

Päästöt ja hajut luvataan pitää kurissa

Jätevoimalasta useita valituksia tehnyt luonnonsuojeluliitto ei pidä jätteiden polttamista järkevänä.

– Se on materiaalin tuhlausta eli jätteitä voisi käsitellä toisella tavalla ja meidän päätavoitehan on jätteiden synnyn vähentäminen kaiken kaikkiaan, muistuttaa Ursula Immonen.

Vantaan Energia puolestaan pitää jätteiden polttoa hyvänä vaihtoehtona kaatopaikoille.

– Kyllä polttaminen on sekajätteelle järkevin tapa, koska sille ei tällä hetkellä löydy mitään materiaalikierrätysratkaisua. Tulevaisuus näyttää, löytyykö jonakin päivänä, aprikoi Kalle Patomeri.

Luonnonsuojeluliitossa pelätään myös jätevoimalan päästöjä.

– Toivottavasti puhdistuslaitteet toimivat. Riskejä toki on, jos joku menee vikaan. Sitten pääsee dioksiineja, furaaneja ja muita supermyrkkyjä tuonne ympäristöön, epäilee Immonen.

Vantaan Energia vakuuttaa puhdistuksen toimivan.

– Savukaasumme ovat kiinteän polttoaineen laitoksista ihan Suomen puhtaimpia. Meillä on kolminkertainen suodatus ja tulemme alittamaan päästönormit. Pääsemme alle puoleen sallituista päästöistä, lupaa Patomeri.

Haju- ja liikennehaitatkin on otettu huomioon.

– Ulospäin laitos ei haise ollenkaan, koska tilat, joissa jätteet käsitellään, on alipaineistettu ja kaasut johdetaan kattiloihin. Päivittäin tänne tulee 150-200 jäteautoa. Ne sulautuvat hyvin liikennevirtaan, joka kulkee Porvoon moottoritiellä ja Kehä III:lla, uskoo Patomeri.

Lue myös:

    Uusimmat