Suomen sarjamurhaajista vain Michael Penttilän motiivi oli seksuaalinen – tällaisia myyttejä rikollistyyppiin liittyy

Tällaisia vääriä uskomuksia sarjamurhaajiin liittyy 10:14
Katso videolta, miten sarjamurhaajat voidaan tunnistaa sen perusteella, miten he käyttäytyvät rikospaikalla. Tutkija paljastaa myös, ketkä ovat maailman tunnetuimpia sarjamurhaajia.

Sarjamurhaajiin liittyy useita vääriä käsityksiä ja monet niistä ovat peräisin elokuvista ja populaarikulttuurista. Yleisin väärä uskomus liittyy sarjamurhaajan teon motiiveihin.

– Yksi tyypillinen myytti on, että sarjamurhaajilla olisi seksuaaliset motiivit. Todellisuudessa näin on vain kolmanneksella heistä, sarjamurhaajien rikospaikkakäyttäytymisestä väitöskirjan tehnyt oikeuspsykologi Tom Pakkanen kertoo. 

Suomessa sarjamurhaajat ovat harvinaisia. Parhaiten meillä tunnetaan kolme vakavaa sarjarikollista, jotka ovat syyllistyneet henkirikoksiin.

He ovat myrkkyhoitajana tunnettu sarjamurhaaja Aino Nykopp, sarjakuristaja Michael Penttilä ja sarjahukuttaja Pekka Seppänen. Heistä ainoastaan Penttilän rikoksissa on ollut seksuaalinen motiivi.

Keskivertoa vähemmän älykkäitä

Toinen myytti on, että sarjamurhaajilla on niin pakonomainen tarve tappaa, että he eivät kykene lopettamaan. Kolmas väärä uskomus on, että sarjamurhaajat haluaisivat oikeasti jäädä kiinni teoistaan ja he leikittelevät poliisin kanssa.

– Tämä ei yleisesti pidä paikkaansa, koska suurin osa rikollisista ylipäätään ei halua jäädä kiinni, Pakkanen sanoo.

Sarjamurhaajilla esiintyy paljon samoja luonteenpiirteitä ja ongelmia kuin väkivallan tekijöillä yleensäkin. Monesti he ovat keskivertoa vähemmän älykkäitä. Psykopatia on myös yliedustettuna sarjamurhaajien keskuudessa.

– Heillä on vaikeuksia sopeutua yhteiskuntaan. Heillä on myös usein päihde- tai mielenterveysongelmia eikä kovin toimivia ihmissuhteita, Pakkanen kertoo.

Katso ylhäällä olevalta videolta, miten sarjamurhaajat voidaan tunnistaa sen perusteella, miten he käyttäytyvät rikospaikalla. Tutkija paljastaa myös, ketkä ovat maailman tunnetuimpia sarjamurhaajia.

Lue myös:

    Uusimmat