Mainos

Suomen sanomalehtipaperin tuotanto jyrkässä laskussa

Sanomalehtipaperin tuotanto Suomessa on jyrkässä alamäessä. Metsäteollisuus ry:n tänään julkistamien tuotantolukujen mukaan sanomalehtipaperin tuotanto väheni huhti-kesäkuussa lähes neljänneksen viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

Samaan aikaan kaikkien muiden paperilaatujen tuotanto lisääntyi, eniten voimapaperin, jota tuotettiin vuoden toisella neljänneksellä lähes 12 prosenttia viimevuotista enemmän. Kaikkiaan Suomessa tuotettiin huhti-kesäkuussa paperia 2,4 miljoonaa tonnia, mikä oli puoli prosenttia enemmän kuin viime vuoden toisella neljänneksellä.

Sanomalehtipaperin tuotanto vähentyi myös vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin pudotusta vuoden takaiseen verrattuna kertyi peräti 32 prosenttia.

Sanomalehtipaperin tuotannon jyrkkä vähentyminen ei ihmetytä johtaja Esa-Jukka Kääriä Metsäteollisuus ry:stä.

-Eräs syy laskulle saattaa olla se, että sanomalehtipaperia valmistavat yhtiöt tuottavat sitä mieluummin lähellä markkinoita sijaitsevissa tehtaissaan kuin Suomen tuotantolaitoksissa, Kääriä arvioi laskun syitä.

Sanomalehtipaperi menettänyt ykkösasemansa

Lyhyempien kuljetusmatkojen lisäksi Keski-Euroopan tehtaiden houkuttelevuutta lisää se, että alueen suurilla markkinoilla kierrätyspaperin saatavuus on helpompaa kuin harvaan asutussa Pohjolassa. Jotkut saksalaiskustantajat kun haluavat, että lehti painetaan kokonaan kierrätyskuidusta tehdylle paperille.

Lisäksi tuotannon laskuun Suomessa vaikuttavat sanomalehtipaperin käytön yleinen vähentyminen mainonnan vähentymisen myötä sekä se, että sanomalehtiä painetaan nykyisin osittain myös muille paperilaaduille kuin perinteiselle sanomalehtipaperille.

Käärin mukaan sanomalehtipaperi oli vielä 1970-luvun lopulla Suomen metsäteollisuuden tärkein tuote, mutta se on sittemmin jäänyt paino- ja kirjoituspaperien jalkoihin.

Huhti-kesäkuussa Suomessa tuotettiin vajaat 0,3 miljoonaa tonnia sanomalehtipaperia, kun taas paino- ja kirjoituspapereita tuotettiin vajaat 1,9 miljoonaa tonnia. Vielä viime vuonna Suomessa tuotettiin sanomalehtipaperia 1,3 miljoonaa tonnia, mutta tämän vuoden kokonaistuotanto saattaa Käärin mukaan jäädä vain hieman yli miljoonaan tonniin. Ennätysvuonna 1984 Suomessa tuotettiin sanomalehtipaperia 1,9 miljoonaa tonnia.

Käyttöaste edelleen alhainen

Heikon kysynnän vuoksi Suomen paperiteollisuus joutui turvautumaan myös vuoden toisella neljänneksellä tuotantoseisokkeihin. Tämän seurauksena kapasiteetin käyttöaste jäi huhti-kesäkuussa vajaaseen 87 prosenttiin. Vuotta aiemmin käyttöaste oli tosin vielä alhaisempi, 86 prosenttia.

Kartonkia tuotettiin vuoden toisella neljänneksellä vajaat 0,7 miljoonaa tonnia, mikä on 7,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sellua ja muita massoja puolestaan tuotettiin 2,8 miljoonaa tonnia, missä luvussa on nousua edellisvuotiseen verrattuna 5,8 prosenttia.

Havusahatavaraa Suomessa tuotettiin huhti-kesäkuussa 3,5 miljoonaa kuutiometriä, mikä on jokseenkin saman verran kuin vuotta aiemmin. Vanerin tuotanto puolestaan kasvoi 6,6 prosenttia edellisvuotisesta reiluun 0,3 miljoonaan kuutiometriin.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja