Suomen ”salaneuvotteluihin” osallistunut amerikkalaisprofessori kuvailee kokousta MTV:lle

Loviisan edustan Boistö-saarella pidettiin kesäkuun lopulla matalan profiilin Ukraina-kokous.

Neuvonpitoon osallistui niin Venäjän kuin Yhdysvaltain edustajia, joilla on suorat yhteydet omiin hallituksiinsa, mutta ei diplomaattista asemaa.

Saariviikonlopun osallistujat ovat henkilöitä, joilla on taustaa valtion palveluksessa ja jotka työskentelevät nykyään joko ajatushautomoissa tai konsulttitehtävissä.

-Keskustelimme kuin diplomaatit, mutta meillä ei ole virallista asemaa. Kyse on niin sanotusta toisen raiteen diplomatiasta, kuvailee saariviikonloppua MTV Uutisille professori Jack Snyder.

Hän työskentelee Columbian yliopiston valtio-opin laitoksella kansainvälisten suhteiden professorina.

Professori Snyderin mukaan viikonloppu Boistöllä sujui hyvin ja sää suosi kokousta.

-Siellä oli kaunista. Kävimme välillä kävelemässä saaren ympäri, kun väsyimme keskustelemaan Ukrainan-politiikasta.

Keskustelujen pohjalta laadittiin 24 kohdan muistio asioista, jotka on otettava huomioon, kun Ukrainan kriisiin etsitään ratkaisua.

– Aiheen ympärillä liikkuu monenlaisia ajatuksia ja me kokosimme omamme yhteen. Se oli täysin epävirallista, kertoo professori Snyder.

-Ainoa seikka, joka tekee tapaamisestamme ainutlaatuisen on se, että koolla oli sekä venäläisiä että amerikkalaisia, joilla on pitkä kokemus ja suorat yhteydet maansa hallituksiin. Niinpä laatimamme lista on laajasti hyväksytty molemmissa maissa korkealla tasolla, sanoo Snyder.

Professori Snyderin mukaan amerikkalaisilla ja venäläisillä oli kovin erilaiset näkemykset asioista, mutta silti yhteisymmärrys siitä, mitkä seikat Ukrainan kriisin lopettamiseen vaikuttaa.

-Muistiomme 24 kohtaa eivät ole vastauksia kysymyksiin vaan seikkoja, jotka vaativat huomiota kriisin laukaisemiseksi, kuvailee professori Snyder.

Saariviikonloppu Suomessa sai alkunsa keväällä epämuodollisissa tapaamisissa.

-Ulkopolitiikan asiantuntijat Venäjältä ja Yhdysvalloista tapaavat toisiaan jatkuvasti eri tilanteissa ja idea Ukraina-aivoriihestä syntyi näiden tapaamisten epävirallisena sivutuotteena. Tuntui olevan tilaa ja tilausta keskusteluille ilman virallisen diplomatian koukeroita, kertoo professori Snyder.

Lue myös:

    Uusimmat