Suomen sairaat hoidetaan sairaaloissa - toisin kuin muissa Pohjoismaissa

Jokainen suomalainen on keskimäärin kaksi päivää vuodessa sairaalahoidossa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Miksi ihmeessä?

Tervetuloa Forssaan! Kaupunkiin, joka on Suomen ensimmäisiä kuntia, joissa vanhoja ihmisiä ei makuuteta vuodeosastoilla. Miksei? Koska niitä ei ole. Forssassa pitkäaikaisvuodeosastot lopetettiin kolmisen vuotta sitten.

Kuntayhtymän johtaja Markku Puro kumppaneineen halusivat eroon vuodeosastoista, koska sellaisissa suurin osa päivästä kuluu maatessa.

- Laitoksessa kerran kun jää sänkyyn, niin sieltä on erittäin vaikea nousta ylös, Puro sanoo.

Suomessa makuuttaminen on Puron, mutta myös lukuisten muiden asiantuntijoiden mukaan, yleistä.

Mihin potilaat siirrettiin?

- Heille rakennettiin julkinen tehostetun palveluasumisen yksikkö. Lisäksi käytämme yksityisiä hoivayksikköjä, Puro kertoo.

Keskeinen ero vanhaan, asukkaiden näkökulmasta on se, että jokaisella on oma huone ja jokainen voi tuoda mukanaan omat tavaransa. Samoin toimintaa on eri tavalla.

- Lääkkeitä vähennetään, jotta saadaan palautettua toimintakykyä ja näin arkinen aktiviteetti nousee. Touhutaan, puuhastellaan, ulkoillaan, ja nukutaan yöt - niin kuin me kaikki muutkin, tiivistää forssalaisen Pumpuli-hoivakodin yrittäjä Jaana Lähteenkorva hoitopaikkansa idean. 

Vuodeosastoista kuntoutuskeskukseksi

Forssassa vuodeosasto muutettiin kuntoutumisen osaamiskeskukseksi. Esimerkiksi aivoinfarktipotilaat kuntoutetaan ja lähetetään takaisin sinne, missä he asuvat. Keskimääräinen kuntoutushoitojakso jää alle kuukauden pituiseksi.

Aalto-yliopiston professori kiittelee Forssassa tehtyä työtä ja uskoo, että kyseisestä kaupungista pitäisi ottaa mallia ympäri Suomea. 

- Suomenkaltainen sairaalajärjestelmä purettiin Keski-Euroopasta jo 1970-luvulla. Tällöin kolmannes näistä konservatiivisista sairaaloista suljettiin. Sama tehtiin Pohjoismaissa 1980 - 1990-luvuilla. Meillä tämä uudistus on tekemättä, sanoo professori Erkki Vauramo.

Professori itse leikkaisi vuodeosastollisia terveyskeskuksia rajusti.

- Jos nykyiset 150 terveyskeskussairaalaa tiivistetään muutamaan kymmeneen, niin se olisi sellainen ensimmäinen askel.

Yksi päivä sairaalassa enemmän = miljardilasku

Jokainen suomalainen on keskimäärin kaksi päivää vuodessa sairaalahoidossa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Muissa Pohjoismaissa hoitoajat ovat vielä lyhyempiä. 

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa pitkäaikaispotilaiden hoitamista sairaaloissa ei ole lopetettu. Muissa Pohjoismaissa pitkään hoitoa tarvitsevat hoidetaan muualla kuin sairaaloissa. Vauramon mukaan verrattuna Ruotsiin Suomen järjestelmä maksaa jo tästä syystä miljardi euroa enemmän. 

"Terveyspolitiikka uusiksi"

Puron mukaan Suomessa pitää muuttaa koko terveyspolitiikan tavoitetta. Ytimen pitäisi hänen mukaansa olla se, että kodinomaiseen hoitopaikkaan siirrytään vasta viimeisten elinkuukausien aikana. Siihen asti asuttaisiin kotona. 

- Suomessa on ajateltu, että tavoite on eliniän pidentäminen ja on nähty, että se tapahtuu turvallisesti terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tavoitteeksi pitää asettaa mahdollisimman pitkä kotona asuminen. Voidaan ottaa vähän riskiä, siellä voi kompastella, kaatuakin. Ja tarvittavat palvelut viedään kotiin, Puro visioi.

Lue myös:

    Uusimmat