Mainos

Suomen rikkaat kalpenevat ruotsalaisten rinnalla

Omaisuudella mitattuna Suomen rikkaimmat jäävät selvästi taakse naapurimaa Ruotsin vastaavista.

Suomen verottaja ei julkista enää varallisuustietoja, joten suoraa listausta Suomen suurimmista omaisuuksista ei ole sitä kautta saatavilla. Suomen rikkaimman miehen titteliä on liitetty kuitenkin kahteen mieheen.

Toinen on venäläinen öljymiljardööri Gennadi Timtshenko, jolla on myös Suomen kansalaisuus. Arviot miehen omaisuuden määrästä ovat liikkuneet noin kahden ja hieman yli seitsemän miljardin välillä.

Toinen Suomen rikkaimmaksi mieheksi mainostettu on puolestaan suursijoittaja Chaim "Poju" Zabludowicz. Arviot Zabludowiczin omaisuuden määrästä liikkuvat alle kahdesta yli kolmeen miljardiin.

Tuoreelle Forbesin rikkaiden listalle yltää myös Antti Herlin, jonka omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 1,5 miljardia euroa.

Ruotsin raharikkaiden rinnalla Suomen rikkaat kuitenkin kalpenevat.

Talouslehti Veckans Affärer julkaisi vuosi sitten sadan rikkaimman ruotsalaisen luettelon. Ylivoimaisesti rikkain on huonekalujätti Ikean perustaja Ingvar Kamprad, jonka omaisuudeksi arvioidaan noin 52 miljardia euroa. Arviot hänen omaisuudestaan vaihtelevat kuitenkin paljon. Kamprad on kirjoilla Lausannessa Sveitsissä.

Toiseksi varakkain on H&M-vaateketjun pääomistaja Stefan Persson, joka yltää myös Forbesin rikkaiden listan sijalle kahdeksan. Forbesin mukaan miehen omaisuuden määrä on noin 20 miljardia euroa.

Kolmanneksi rikkaimman titteli menee Tetrapakin omistajasuvun edustajalle Birgit Rausingille. Forbes listaa Rausingin omaisuudeksi noin 10 miljardia. Rausingin perheen jäsenistä viisi kuuluu Ruotsin kymmenen rikkaimman joukkoon.

Verotietoja syynätään myös Ruotsissa

Suomessa verotietoja myllättiin laajasti eilen. Ruotsissa edellisen kalenterivuoden verotiedot tulevat julkisiksi neljä kertaa vuodessa - suurimman utelaisuuden kohde ajoittuu marraskuun loppuun, jolloin verottaja antaa eniten ansaitsevien ruotsalaisten lopullista verotusta koskevat päätökset.

Tiedot ovat julkisia, mutta verovirastot eivät niitä ryhdy erikseen etsimään ellei kysyjällä ole käytössään tiedustelun kohteen henkilönumeroa ja sosiaaliturvatunnusta. Medialla on kuitenkin omat luettelonsa, ja varsinkin iltapäivälehdet myyvät elinkeinoelämän, laulajien, näyttelijöiden ja turhien julkkisten tulotiedoilla päiväkausia.

Erityisesti kaupunginosalehdet Ruotsin suurimmissa kunnissa saattavat nähdä runsaasti vaivaa paljastaakseen lähikortteleiden rikkaimpien asukkaiden tai julkkisten tulotiedot. Ne ovat hankkineet aineiston verottajalta suoraan itse tai tilaamalla tiedot yksityisiltä yrityksiltä, jotka tarjoavat kurkistuspalvelua maksua vastaan.

Varsinkin eniten ansaitsevien tulo- ja omaisuustiedoista on kuitenkin uskaliasta tehdä johtopäätöksiä, sillä suurimmalla osalla on useita yrityksiä, joiden kautta ansioita kotiutetaan pääomatuloina silloin kun se parhaaksi katsotaan. Myös ruotsalaisten omaisuuden tarkka kartoittaminen on työn takana, sillä varallisuusvero on kokonaan poistettu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.