Mainos

Suomen puutullikiista esillä Siperian EU-kokouksessa

EU ja Venäjä käynnistävät neuvottelut uudesta kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta. Odotettu tieto varmistui tänään Hanti-Mansijskin EU-Venäjä-huippukokouksessa. Ensimmäinen neuvottelutapaaminen pidetään 4. heinäkuuta Brysselissä.

Neuvottelijat myhäilivät lehdistötapaamisessa tyytyväisyyttään, eikä ristiriitoihin kuten Suomen puutullikiistaan haluttu puuttua.

Sekä Venäjän presidentti Dmitri Medvedev että EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kiersivät saksalaistoimittajan kysymyksen ajankohtaisista ongelmista Venäjän ja EU:n välillä. Medvedev kuitenkin totesi, ettei unionimaiden solidaarisuutta saisi käyttää väärin.

- Minusta on huolestuttavaa, että EU-maiden keskeistä solidaarisuutta käytetään yksittäisten jäsenmaiden etujen puolustamiseen, Medvedev totesi.

Juuri Suomi on yrittänyt hiljattain käyttää EU:ta painostuskeinona puutullikiistassa.

EU perää puutulliratkaisua WTO-neuvotteluissa

Eilen ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen sanoi, että Suomi voisi alkaa periä maantiemaksuja venäläiseltä rekkaliikenteeltä ja siirtää näin saadut tuotot Suomen paperiteollisuuden tueksi.

Pääministeri Matti Vanhanen oli ennen Hanti-Mansijskin kokousta ilmoittanut EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barrosolle, että Suomi vaatii puutullien nostamista kiireellisinä kokouksen asialistalle.

Ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner myönsi, että Suomen asiaa on käsitelty huippukokouksessa ja että se on ratkaistava mahdollisimman pian. Hän ei kuitenkaan halunnut kuvailla Venäjän reaktiota Suomen vaatimuksiin.

- Tämä on yksi niistä kysymyksistä jotka ovat yhä auki Venäjän pääsyssä WTO:hon (Maailman kauppajärjestö). Se on aina nostettu esiin huippukokouksissa, mutta yksityiskohtaisemmin sitä käsittelee edustajamme WTO-neuvottelupöydässä, Ferrero-Waldner totesi.

- Tämä on kuitenkin huippukokous, eikä täällä käsitellä asioita niin yksityiskohtaisesti.

Medvedev pettynyt Etyjiin ja Natoon

Presidentti Medvedev otti esiin ajatuksensa eurooppalaisesta turvallisuusyhteistyöstä, jonka hänen mukaansa pitäisi korvata sotilasliitto Nato. Medvedev ilmaisi pettymyksensä myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön Etyjiin.

- Ety-järjestöstä, joka luotiin kylmän sodan aikana Helsingin sopimuksen perusteella, olisi voinut kehittyä täysimittainen Euroopan turvallisuusjärjestö, mutta useista eri syistä siitä ei ole sellaista tullut, Medvedev sanoi.

- Siksi ehdotankin täysin uutta Euroopan turvallisuuskokousta, johon osallistuisivat kaikki Euroopan maat, Yhdysvallat sekä Kanada, hän jatkoi.

Ety-järjestö on aiheuttanut Venäjällä pahaa verta moittimalla suorasanaisesti sekä Venäjän duumanvaalien että presidentinvaalien epädemokraattisuutta. Järjestö ei ole kuitenkaan missään vaiheessa kyseenalaistanut Medvedevin mandaattia presidentiksi.

Suomi toimii tänä vuonna Ety-järjestön puheenjohtajana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.