Mainos

Suomen puolustus menossa remonttiin

Suomen sotilaalliseen puolustukseen kaavaillaan merkittäviä muutoksia. Hallitus valmistelee parhaillaan puolustuspoliittista selontekoa, jossa nopeasti liikkuvien valmiusjoukkojen rooli entisestään korostuu.

Ja vaikka puolustusmenoja on tarkoitus lisätä, joutuu armeija taas lakkauttamaan varuskuntiaan. Jopa panssarivaunuista luopuminen on esillä. Puolustuspoliittisen selonteon sorvaaminen ottaa hallituksessa lujille. Kiistanaiheita riittää, sillä koko Suomen puolustuksen perusrakenteita aiotaan muuttaa.

Nykyinen aluepuolustus tiettävästi säilyy, mutta sitä voidaan keventää muun muassa reserviä pienentämällä. Nopeille valmiusjoukoille sen sijaan havitellaan entistä parempaa kalustoa, mahdollisesti myös taisteluhelikoptereita.

Pulmana on kuitenkin raha. Hallitus on tiettävästi valmis lisäämään puolustusmenoja yli miljardilla markalla vuodessa, mutta armeijan laskema minimitarve on vielä miljardin enemmän.

Edessä on siis taas ankaria leikkauksia. Useita varuskuntia uhkaa lakkauttaminen, ja sitä useampia, mitä suuremmaksi armeijan rahoitusvaje jää.

Panssarivaunuille lähtö?

Jopa panssarivaunuista saatetaan luopua. MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan, Hämeenlinnassa sijaitsevan Panssariprikaatin lakkauttamista suunnitellaan. Panssareiden ylläpito ja varsinkin uusiminen on kallista, joten alasajo säästäisi rahaa muihin hankintoihin.

Jalkautuminen

Eduskunnassa leikkaushuhut herättivät heti hämmennystä. Aihe on poliittisesti tulikuuma. Puolustusmenojen lisäys ja taisteluhelikopterit herättävät intohimoja, samoin varuskuntien lakkauttaminen ja puolustusdoktriinin muutokset.

Hallitus ja presidentti päättävät parin viikon päästä, pitääkö koko selonteko siirtää ensi syksyyn.

Tässä tilanteessa jopa miljardeja maksava suunnitelma maamiinojen korvaamisesta muilla aseilla tuntuu lähinnä järjen vastaiselta. Tuota päätöstä jouduttaneenkin myöhentämään. Jo näillä eväillä täällä eduskunnassa syntyy puolustusasioista jollei nyt täysi sota niin ainakin melkoinen kahakka.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.