Mainos

Suomen puheenjohtajuuskausi käyntiin

Turkista on tulossa yksi Suomen tänään alkavan EU-puheenjohtajuuskauden kiperimmistä ongelmista. Turkin kanssa on aloitettu neuvoittelut EU-jäsenyydestä, mutta niissä ei ole juuri päästy eteenpäin.

Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa alkaa tänään. Puheenjohtajuus kestää puoli vuotta ja sen aikana Suomen edustaja johtaa puhetta yli 3300 eritasoisessa EU-kokouksessa. Suomessa kokouksia järjestetään noin 130.

Suomen ensimmäisellä puheenjohtajuuskaudella seitsemän vuotta sitten tehtiin historiaa. Turkki oli kolkuttanut EU:n ovea vuosikymmeniä, ja Helsingin huippukokouksessa ovi yllättäin raotettiin. Ratkaisu tapahtui hätkähdyttävän nopeasti ja lentokone nouti Turkin pääministerin Helsinkiin.

Suomen tänään alkavan puheenjohtajuuskauden aikana Turkki on jälleen vahvasti esillä. Jäsenmaat ovat sopineet, että Turkin on tunnustettava Kypros ennen vuoden vaihdetta. Ellei näin tapahdu, Turkin tie EU:hun voi nousta pystyyn.

Yksi Suomen puheenjohtajuuskauden suurimmista haasteista on pitää neuvottelut käynnissä.

Päämininisteri Matti Vanhanen kertoi Helsinkiin vierailuille tuoduille eri EU-maiden toimittajille myös muista puheenjohtajuuskauden tavoitteista.

- Tarvitsemme vahvan yhteistyön EU:n ja Venäjän välille. Kaudellamme prioritettiimme ulkosuhteissa on Venäjä, Vanhanen totesi.

EU on kovin riippuvainen Venäjältä saatavasta energiasta, Venäjä taas siitä saamastaan rahasta. Toimiva yhteistyö ainakin energiasektorilla olisi siis tarpeen.

Puheenjohtajana Suomi pyrkii myös edistämään perustulakineuvotteluja sekä avoimmuutta EU:n päätöksenteossa. Myös EU:n kilpailukykyä yritetään parantaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.