Mainos

Suomen pop-musiikin historiaa uutuuskirjoissa

Suomalaisen pop-musiikin historiaa valotetaan tänä syksynä useammassakin uutuuskirjassa. 60-luvulta lähtien monissa suosikkiyhtyeissä soittanut radiotoimittaja Heimo Holopainen kertoo muistelmissaan rockbisneksen villeistä oppivuosista. Levymyynnin ennätykset saavuttanut Eppu Normaali-yhtye (kuvassa) on myös saanut oman historiikkinsa.

Eppu Normaali kiersi ja myi yli miljoona levyä, eli eniten Suomessa. Myy toki yhä edelleen vaikkei enää kierräkään. Bändin tulevaisuus on, sanoisimmeko arvaamaton, ja suosio sammumaton yli sukupolvien. Kyse ei siis ole enää vain nelikymppisten nostalgiasta, luonnehtii Eppujen historiikin kirjoittanut toimittaja Santtu Luoto:
-Eihän ole mitään nostalgista kosketuspintaa 15-vuotiaalla, joka ostaa Eppujen kokoelman ja toteaa, että onpa pirun hyviä biisejä ja sitten vielä intoutuu kirjoittamaan nettisivuille valituksen, kun ei ole ikinä nähnyt bändiä edes livenä.

Heimo Holopainen muistettaneen viime vuosilta mm. Frank Pappa-tv-hahmona tai radiopakinoitsijana nimeltään Leo Eläin. Mutta Heimo Holle Holopainen on ehtinyt soittaa läpi suomi-popin kipeät kasvuvuodet teinejä villinneestä Topmostista pelleorkesteri Hullujussiin, jonka levyjä myytiin 70-luvulla kymmenintuhansin.

Unohtamatta SuperDanny-show-kiertuetta tai notkeaa visiittiä psykedelian maailmaan. Apollo-yhtyettä kuvailtiin Mainostelevision esiintymisessä sanoilla: yhtye on irti arjesta. Kaikki oli silloin uuden luomista, myös mediajulkisuus. Sähköbasso-kirjan kirjoittaja Holopainen muistelee, että muotia olivat sensaatiojutut vaikkapa siitä, mitä popbändi tekee kesäyönä tyttöjen kanssa.

Holle Holopainen halusi kirjoittaa nämä vuodet kirjaksi, jotta historian totuus tulisi viimein julki. Sen ajan nuoriso muistetaan enimmäkseen vasemmistoradikaaleina vanhan valtaajina. Mutta Holopaisen mielestä koko Suomi oli kuitenkin täynnä nuoria ihmisiä, joille politiikkaa tärkeämpää oli se, miltä seuraava Beatles-levy kuulosti tai miltä Rollins Stones -yhtye näytti tai minkälaista muoti oli maailmalla.

-Se oli minulla yksi lähtökohta, kuvata niin kuin tavallaan sitä oikeampaa todellisuutta, sanoo toimittaja Holopainen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.