Suomen pk-yritykset hyötyisivät Ruotsin Emu-jäsenyydestä

Asiantuntijoiden mukaan Ruotsin myönteisestä Emu-päätöksestä hyötyisivät eniten suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset, joilta poistuisivat valuuttakurssiriski. Lisäksi kaupankäynti ja sijoitukset helpottuisivat.

Ruotsin jääminen pois yhteisvaluutta eurosta ei vaikuttaisi kovinkaan dramaattisesti Suomen ja Ruotsin väliseen kauppaan eikä maiden väliseen kansainväliseen vientikilpailuun. Suomalaisekonomistien mielestä Ruotsin liittyminen Emuun kuitenkin olisi sekä Suomen että Ruotsin kannalta myönteinen ratkaisu. Suomen kannalta Ruotsin tulo mukaan poistaisi lähinnä valuuttaepävarmuutta ja riskejä, jotka liittyvät maiden väliseen kauppaan ja kansainväliseen kilpailuasemaan Ruotsin kanssa.

Arvioiden mukaan Ruotsin myönteisestä päätöksestä hyötyisivät eniten suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset, joilta poistuisivat valuuttakurssiriski ja valuuttaan liittyvät tekniset asiat. Ruotsi muodostuisi näille yrityksille käytännössä laajemmaksi kotimarkkina-alueeksi. -Pk-yrityksille olisi Ruotsin liittymisen jälkeen helpompi harjoittaa vientiä saman valuutta-alueen sisällä ja helpompi myös tehdä investointeja Ruotsiin, arvioi tutkimusjohtaja Pekka Ylä-Anttila Etlasta.

Myös tutkimusjohtaja Jussi Mustonen TT:stä korostaa Ruotsin myönteisen ratkaisun merkitystä erityisesti suomalaisille pk-yrityksille, joilta poistuisivat valuutanvaihtoon ja valuuttariskiin liittyvät kustannukset. Suurimmille yhtiöille valuuttakurssiin liittyvillä asioilla ei enää ole suurta merkitystä, koska valuutta-asiat ovat niillä jo nyt hallinnassa. Suurilla kansainvälisillä yrityksillä on myös toimintaa useissa maissa.

Vaikka Ruotsi jäisikin vielä sivuun yhteisvaluutasta, se olisi samojen markkinoiden armoilla kuin muut eikä voisi harjoittaa muita EU-maita aggressiivisempaa valuuttapolitiikkaa muiden siihen reagoimatta. -Ruotsi on osa joka tapauksessa osa tätä järjestelmää, ja sen mahdollisuudet käyttää valuuttakurssiasetta eli devalvaatiota on pienempi kuin aiemmin, perusteli Ylä-Anttila.

Kaupankäynti ja sijoitukset helpottuisivat
Ruotsin myönteisen päätöksen jälkeen kaupankäynti ja sijoitukset Suomen ja Ruotsin kesken luonnollisesti helpottuisivat. Kokonaisuutena vaikutukset jäisivät kuitenkin Ylä-Anttilan mielestä verraten vähäisiksi. Ylä-Anttilan mukaan kysymys on enemmän maiden välisestä vientikilpailusta kolmansiin maihin kuin maiden keskinäisestä kaupasta. Suomen ja Ruotsin välinen kauppa on jo kymmenisen vuotta ollut Suomelle keskimäärin 400-500 miljoonaa euroa ylijäämäistä.

Mustonen viittaa siihen, että Suomen ja Ruotsin tuotantorakenne on hyvin samankaltainen, ja lähes kaikki vientiin suuntautuneilla toimialoilla olevat yhtiöt kilpailevat vastaavien ruotsalaisten kanssa. Yhteinen valuutta vakiinnuttaisi Mustosen mielestä maiden kansainvälistä kilpailutilannetta. Ruotsin liittyminen Emuun antaisi myös positiivisen sysäyksen maiden keskinäiseen kauppaan ja investointeihin; luottamus Ruotsin talouden pitkän aikavälin kasvuun olisi suurempi. Suomalaisyrityksillä olisi Ruotsissa vakaammat markkinat ja kaupankäynti olisi helpompaa ja riskittömämpää.

Mustonen näkee eräänä keskeisenä elementtinä Ruotsin Emu-jäsenyydessä myös lisääntyvän poliittisen vaikutusvallan. Monissa talous- ja rahapoliittisissa asioissa Ruotsi olisi sopiva partneri muodostamaan yhteenliittymää ja sitä kautta vahvistamaan tiettyjä pohjoismaisia yhteisiä näkemyksiä.

Kiinnityskurssin pitää olla oikea
Ainakin lyhyellä aikavälillä sillä valuuttakurssilla, millä Ruotsin kruunu kiinnitetään euroon, olisi Mustosen mielestä merkitystä myös maiden välisessä vientikilpailussa. -Kiinnityskurssin tulisi olla reilu. Ei ole Suomellekaan eduksi, jos kiinnityskurssi olisi ruotsalaisten kannalta väärä. Tämä heikentäisi Ruotsin talouden kehitystä, hän arvioi diplomaattisesti.

Mustonen ei kuitenkaan halua lähteä tarkemmin määrittelemään kruunun kiinnityskurssia ja sanoo lopullisen kurssin olevan poliittisen kompromissin tulos. Mustonen viittaa Ruotsin keskuspankin laskelmaan, jossa kiinnityskurssille on annettu 8,2-9,2 kruunun haarukka. Hänen mielestään tähän haarukkaan mahtuu kaikkien kannalta oikea lopullinen kurssikiinnitys.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat