Suomen pisin synnytysmatka 450 kilometriä – uhkaa pidentyä etelässäkin

Yhä useampi vauva saattaa jatkossa syntyä matkalla sairaalaan tai suunnitellusti kotona.

Hallituksen aikeet keskittää synnytykset isoihin yksiköihin uhkaa pidentää synnytysmatkoja ja tukkeuttaa jo entuudestaan täysiä synnytyssairaaloita. Etelä-Suomessakin synnytysmatkaan tarvittava aika voi venähtää varsinkin ruuhka-aikoina kriittisen pitkäksi.

– Riskinä on, että matkasynnytykset ja muut sairaalan ulkopuoliset synnytykset kasvavat entisestään. Myös suunnitellut kotisynnytykset lisääntynevät. Helsingissä on jo kysyntää ja tarjontaa yksityisistä kätilöistä, jotka työskentelevät firman piikkiin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler.

Asukaslukuun suhteutettuna vuosina 2010–2012 eniten vauvoja syntyi matkalla sairaalaan Karvialla Satakunnassa, Rautavaaralla Pohjois-Savossa ja Muoniossa Lapissa.

Suomessa pisin synnytysmatka on 450 kilometriä Utsjoelta Rovaniemelle. Matka on pidempi kuin Brysselistä Frankfurtiin.

(Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler)

Toissa vuonna tien päällä syntyi hieman yli 60 vauvaa. Gisslerin mukaan ennakkotiedot osoittavat, että viime vuonna matkasynnytysten määrä nousi selvästi.

Säästöjä vai lisäturvaa?

Pieniä synnytyssairaaloita uhkaava päivystysasetus on tarkoitus allekirjoittaa lähipäivinä. Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että asetuksen tarkasta sanamuodosta ollut loppumetreille asti poliittista vääntöä: vaaditaanko synnytyssairaaloilta vähintään noin tuhatta synnytystä vuodessa vai vain valmiutta hoitaa ne? Tiukempi kanta näyttää voittavan.

– Asetusta on veivattu ja vatkattu vaikka kuinka pitkään. Olen kyllästynyt poliitikkojen pelleilyyn sanamuodoilla, sanoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kati Myllymäki.

Kesän alussa voimaan tuleva asetus vaatii sairaaloilta myös ympärivuorokautista päivystystä hätäsektioita varten.

– Tavoitteena on, että synnyttäjä voi valita minkä tahansa sairaalan ja tietää, että paikalla on koko ajan leikkaustiimi, jos tulee hätätilanne. Myös lastenlääkäri on tarvittaessa saatavilla nopeasti paikalle, Keistinen kertoo.

Synnytysten keskittämisellä tavoitellaan noin 20 miljoonan euron säästöjä.

Gissler pitää säästöjä pääsyynä. Hänen mukaansa turvallisuus ei juuri kohene, kun vaakakupin toisessa päässä painavat pidentyvien sairaalamatkojen lisäämät riskit.

Hätäsektiovalmius varttitunnissa

– Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi torstaina synnytystoimintaa uudistavaa päivystysasetusta.
– Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) on määrä allekirjoittaa asetus alkuviikosta.
– Asetus tulee voimaan 1.6.2015.
– Tämän jälkeen kaikissa synnytysyksiköissä on oltava synnytyslääkäri, anestesialääkäri ja hätäkeisarinleikkaukseen pystyvä leikkaussalin henkilöstö sairaalassa päivystämässä paikan päällä.
– Lisäksi lastenlääkäri pitää olla saatavissa nopeasti paikalle.
– Hätäsektio pitää saada käyntiin 15 minuutissa.
– Nykyään joissakin pienissä sairaaloissa päivystys on hoidettu kotoa.
– Sairaanhoitopiirit tekevät päätökset synnytyssairaaloiden kohtalosta.
– Asetus ei koske Ahvenanmaata.

Poikkeuslupia haetaan

Vastasyntyneiden vauvojen ensiparkaisut eivät ole uuden asetuksen myötä kuitenkaan loppumassa pikkusairaaloissa kuin seinään. Kemissä ja Porvoossa valmistaudutaan jo poikkeuslupahakemuksen tekemiseen.

– Joudumme anomaan poikkeuslupaa ainakin vuodeksi. Sairaanhoitopiiri ei voi siirtää Porvoon synnytyksiä mihinkään, kun ei ole tilaa, Porvoon sairaanhoitoalueen johtaja Sune Lang sanoo.

Sama tilanne on Kemissä Länsi-Pohjan keskussairaassa: sen synnyttäjät eivät mahdu jo nyt ruuhkaiseen Ouluun.

Viimevuotisten synnytyslukujen perusteella synnytykset ovat eniten uhattuna Salossa, jossa on jo tehty suunnitelmia siirtää synnytykset Turkuun.

Suomen pienin synnytyssairaala Savonlinnassa on päättänyt lopettaa synnytykset jo tänä vuonna. Tämä tietänee pelastusta Mikkelin keskussairaalalle.

Kainuussa synnytystoiminnan oletetaan jatkuvan maantieteellisin syin. Pienistä sairaaloista Lohja ja Oulainen täyttänevät viime vuoden synnytyslukujen perusteella noin tuhannen synnyttäjän määrän.

Jutun kuvituksesta voit katsoa oman kuntasi synnytyssairaaloiden ja matkasynnytysten määrän. Kuvaa voi tarvittaessa pienentää ja suurentaa.Grafiikka toimii mobiilisivuilla vain täysversiossa.

Lue myös:

    Uusimmat