Suomen pelastusryhmä lähti Turkkiin

Suomi lähetti tänään aamulla pelastusryhmän Turkkiin. 23-henkinen ryhmä lähti matkaan kello 9.50 Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Sisäministeriön alaisiin Finn Rescue Force -joukkoihin (FRF) kuuluu monitaitopelastajia Suomen suurimmista kaupungeista.

Suomalaisten matka käy Budapestin kautta Istanbuliin, jossa YK:n koordinaatioryhmä osoittaa miehille toiminta-alueen maanjäristyksen runtelemilla seuduilla. Ensisijaisesti kysymys on miehistöavun järjestämisestä, mutta ryhmällä on mukanaan myös kevyttä raivaus- ja pelastuskalustoa sekä ensihoitovälineitä. Joukkueen komennus kestää arviolta noin viikon. Tässä vaiheessa mukaan ei lähtenyt rauniokoiria. FRF:n rauniokoiraryhmän valmiutta on kuitenkin kohotettu, joten koirat voidaan tarpeen vaatiessa lähettää hyvinkin nopeasti Turkkiin. Ryhmään kuuluu pelastajia Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Tampereen palokunnista. Ryhmän johdosta vastaa Helsingin pelastuslaitos.

Nopeaa toimintaa

Rauniokoirat, grafiikka


Pyyntö lisäpelastusvoimien lähettämisestä tuli Suomeen YK:n kautta sen jälkeen, kun Turkin hallitus esitti yleisen vetoomuksen avun saamiseksi. Sisäministeriö alkoi miettiä joukkojen lähettämistä eilen iltapäivällä ja teki lopullisen päätöksen illalla klo 23. Torstaiaamuna kello neljä miehet olivat jo Helsingissä pakkaamassa varusteita. Suomalaiset monitoimipelastajat raivaavat maanjäristysalueilla raunioita ja auttavat loukkaantuneita. Vaikka Suomessa ei maanjäristyksiä olekaan, raunioissa osataan toimia ammattitaitoisesti.

-Maanjäristyksessä romahtanut talo ei eroa mitenkään muulla tavoin sortuneista taloista, pelastuskomentaja Kari Lehtokangas Helsingin pelastuslaitokselta kertoo. Suomen kansainvälinen pelastuskomennuskunta Finn Rescue Force perustettiin vuonna 1993. Sisäministeriö voi lähettää FRF:n osia ulkomaiseen pelastustehtävään toisen valtion tai kansainvälisen järjestön esittämän pyynnön perusteella. Pelastuskomennuskunnan tehtävät voivat olla sammutus-, pelastus-, ensihoito-, etsintä- tai öljyntorjuntatehtäviä luonnononnettomuuksissa, teknologisissa turmissa tai ympäristöongelmissa.

Pelastuskomentaja Kari Lehtokankaan mukaan tämänkertainen operaatio on selvä osoitus siitä, että FRF toimii tehokkaasti suunnitelmien mukaan. Ryhmä kerättiin kokoon nopeasti, ja lentoliput sekä muut järjestelyt saatiin hoidettua jo eilisiltana. FRF on aiemmin operoinut muun muassa Latvian metsäpaloissa, Venäjällä Svetogorskin asuintalon räjähdysturmassa sekä Viron ja Indonesian metsäpaloissa.

Vihollisiltakin apua

Suomalaisten lisäksi Turkissa toimii pelastusryhmiä muun muassa Britanniasta, Bulgariasta, Ranskasta, Saksasta, Israelista, Venäjältä ja Sveitsistä. Apua lupasi tänään myös yksi maailman köyhimmistä maista eli Bangladesh, joka aikoo lähettää Turkkiin lääkintähenkilöstöä, lääkkeitä ja ruokaa. Apua on lähettänyt myös Turkin perivihollinen Kreikka, joka on ollut mukana sammuttamassa Izmitin öljynjalostamon tulipaloa sekä tuonut maahan lääkkeitä. Israel lähettää järistysalueille muun muassa rauniokoiria.

Apua on luvattu myös YK:lta, EU:lta, Japanilta ja Yhdysvalloilta. Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona, että se lähettää paikalle vielä kolme alusta, joissa on yhteensä yli 3 000 sotilasta. Latinalaisen Amerikan maat ovat lähettäneet Turkille pahoittelunsa. Latinalainen Amerikka on itse kärsinyt suuria tuhoja maanjäristyksissä, joten sen mahdollisuudet lähettää Turkkiin aineellista apua ovat hyvin pienet.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat