Mainos

Suomen Pankki uskoo talouskasvuun

Suomen talous kasvaa lähivuosina suotuisasti ja nopeammin kuin euroalueella keskimäärin, ennustaa Suomen Pankki. Kasvun lievä hidastuminen ei pankkia huoleta, mutta hintojen nousu sitäkin enemmän.

Vanhala uskoo Suomen vakaaseen talouskasvuun

Talouskasvun hidastumisesta huolimatta Suomen Pankki ennustaa Suomen talouden kasvavan vuoteen 2003 mennessä suotuisasti ja nopeammin kuin euroalueella keskimäärin. Kasvun hidastumisessa pankki ei näe dramatiikkaa, sen sijaan huolenaiheena on hintojen nousuvauhti.

Pääjohtaja Matti Vanhala luonnehtii Suomen Pankin kolmivuotista talousennustetta maltilliseksi ja kasvua vakaaksi. Hänen näkemystään eivät horjuta viime päivien huonot uutiset mm. metsäsektorilta. -Joka tapauksessa Yhdysvaltain talous on heikentynyt ja heikentyy. Yleinen käsitys on silti se ennustajien keskuudessa, että se on toipumassa jo loppuvuodesta ja että ensivuonna näemme vahvemmat kasvuluvut myöskin Yhdysvalloissa. Nämä viimeuutiset eivät sitä mielikuvaa ole poistaneet, Vanhala sanoo.

Suomen Pankki laski ennusteensa Suomen talouskasvusta tänä vuonna 3,9 prosenttiin. Kasvu on silti edelleen nopeampaa kuin euroalueella; Euroopan keskuspankin tuoreessa arviossa euroalueen kasvu jää tänä vuonna keskimäärin 2,5 prosenttiin.

Kuluttajahintojen nousu huolettaa

Kasvun hidastumista enemmän Suomen Pankkia huolettaa se, mitä tapahtuu mm. kaupoissa. Tilastokeskus kertoi tänään kuluttajahintojen nousuvauhdin kiihtyneen viime kuussa liki 3,5 prosenttiin. Selkein vaikutus oli ruuan, mm. lihan ja vihannesten, kallistumisella. Myös bensan hinta ja asuntolainojen korkojen ja vuokrien nousu antoivat vauhtia.

Suomen Pankki ennustaa hintojen nousevan tänä vuonna 2,8 prosenttia. Vaikka ensi vuosi on jo lähempänä tavoiterajaa, pääjohtaja Vanhala varoittaa jälleen kerran luomasta enempiä nousupaineita. -Meidän ennusteessamme inflaatio jäisi kakkosen paikkeille. Se on tietysti vain ennuste, mutta toivottavaa olisi päästä alemmaksi. Palkkoihin voi kohdistua paineita, jos työmarkkinatilanne lähivuosina kiristyy. Silloin täytyy olla tarkka, ettei kilpailukykyä murenneta, Vanhala muistuttaa. Huolta lisää se, että inflaatiovauhti on Suomessa ollut jatkuvasti hiukan muuta euroaluetta korkeammalla.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.