Mainos

Suomen Pankki uskoo kasvuun

Suomen Pankki ennustaa BKT:n kasvavan vuosina 2003 ja 2004 noin 3 %. Tämän vuoden kasvuksi odotetaan 1,5 prosenttia. SP pitää talousnäkymiä suotuisina.

Suomen Pankki ennustaa bruttokansantuotteen kasvavan selvästi vuosina 2003 ja 2004. Kuluvan vuoden BKT:n kasvu jää Suomen Pankin arvion mukaan 1,5 prosenttiin, mutta kahtena seuraavan vuotena kasvu on jo noin kolmen prosentin luokkaa.

Suomen Pankki toteaa, että maamme lähiajan talousnäkymät ovat suotuisat, joskaan eivät riskittömät. Pankin mukaan Suomen talous alkaa kasvaa viennin vetämänä ja inflaatio pysyy maltillisena.

Pankki muistuttaa kuitenkin, että talouskehitystä varjostavat edelleen tasapainottomuudet sekä kotimaassa että ulkomailla. Kotimaassa keskeisiä ongelmia ovat suureksi jäävä työttömyys sekä valtion ja kuntien kasvavat rahoitustarpeet. Vaikka kansainvälinen talous on viime aikoina osoittanut toipumisen merkkejä, varjostavat suurten talouksien, Japanin ja Yhdysvaltojen, tasapainottomuudet edelleen kasvunäkymiä, SP ennustaa.

Suomessa investointien kasvun voimistumisesta huolimatta työllisyyden paranemisen odotetaan jäävän hitaaksi ja epäyhtenäiseksi. Työttömyysasteen arvioidaan nousuvan vuoden 2002 loppua kohden, mutta alkavan laskea sen jälkeen.

Suomen Pankki ennustaa inflaation pysyvän maltillisena. Se kiihtyy kuitenkin vuoden loppua kohden, sillä tuottavuuden kasvu ei riitä kompensoimaan ennustettua palkkojen ja yksikkökustannusten nousua, pankki varoittaa. Tuontihintojen kallistumisen arvioidaan kiihtyvän 2,5 prosenttiin ja nopeuttavan osaltaan inflaatiokehitystä vuonna 2004. Lisäksi kansainvälisen talouden ennakoitua nopeampi toipuminen saattaa nostaa öljyn ja muiden raaka-aineiden hintoja arvioitua enemmän.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.